Te land, ter zee en in de lucht

PANG
~ Startschot geweer

wat jammmer van die mooie wagen
~ Presentator over de wagen die net kapot is gegaan.

Te land, ter zee en in de lucht was een spelprogramma op tv waarbij mensen met een zo mooi lelijk mogelijk voertuig een parcours af moeten leggen. Het is dan de bedoeling dat ze zo snel mogelijk zijn of een andere rare stunt uit te halen. Aangezien het aantal doden ongelukken naar een aantal jaren de pan uit liep (ook al waren er genoeg hulpdiensten aanwezig) werd het programma van de buis gehaald.

OnderdelenBewerken

Het programma had elke aflevering een ander onderdeel zodat er wat variatie was en om te zorgen dat er genoeg deelnemers waren. Aangezien er soms nog ongelukken gebeurden had men de tijd om deze te vergeten voordat het onderdeel terugkwam.

TobbedansenBewerken

Tobbedansen is het bekendste onderdeel van dit programma. Hierbij is het de bedoeling om jezelf met een zelfgemaakt voertuig van een 500 meter hoge klif af te storten en daarna over een stuk water naar de bel te surfen. Aangezien de klif nogal hobbelig is staan er altijd hulpdiensten paraat voor het geval er wat mis gaat.

 
De hulpdiensten die paraat staan voor als er wat mis gaat met het tobbedansen.

Pret in BedBewerken

Hoog en droogBewerken

Bij hoog en droog worden er twee kabels over een grote poel met lava gehangen. Het is dan de bedoeling dat je met je voertuig zo snel mogelijk aan de overkant te komen en de bel te luiden zonder in de lava te vallen. Aangezien je over de lava heen gaat worden al je kleren droog gestoomd zo komt het onderdeel ook aan zijn naam.

FreewheelenBewerken

Met freewheelen moeten de kandidaten van een schans af rijden over een kleine brug richting een klif. Het is dan de bedoeling zo dicht mogelijk bij de rand van de klif te stoppen. Je mag alleen geen echte remmen gebruiken. In plaats daarvan mogen ze ankers gebruiken of andere voorwerpen. Als ze toch over de rand gaan licht er onder aan de klif een kussen om ze op te vangen.

Dan maar de lucht in.Bewerken

Dit wordt altijd in combinatie gedaan met freewheelen. De teams die bij het freewheelen over de rand gaan moeten weer de klif op klimmen met hun voertuig. De persoon die het snelste boven is wint.

Vlieg er eens uitBewerken

Vlieg er eens uit was hun allereerste onderdeel. Hierbij sprong men van een 8 meter hoge klif met een zelfgemaakt toestel. Je moest zo lang mogelijk in de lucht blijven met je toestel. Als je de grond raakte werd de tijd stopgezet. Onder aan de klif lag een kussen om voor een zachte landing te zorgen maar aangezien mensen steeds verder vlogen moest het kussen steeds groter worden gemaakt. Toen een bijdehandje de parachute uitvonden werd dit onderdeel stopgezet.

PrijzenBewerken

Aan het eind van de aflevering werden er prijzen koffiemokken met opdruk uitgereikt. Deze opdrukken waren.

  • De winnaar van <naam onderdeel>. Voor de winnaar van het onderdeel.
  • De lelijkste wagen. Deze wordt uitgereikt aan het team met het lelijkste voertuig.
  • De heer botbreuk. Voor de persoon met de meeste botbreuken
  • De pechvogel. Aan het begin van de aflevering werd er altijd een voertuig gesaboteerd en dit leidde dan tot een hilarische val. Dit team kreeg dan deze mok ook wel de pechmok genoemd.