Leeswaarschuwing:
Dit artikel is niet door Jomanda ingestraald.
Een standbeeld van Flipje, met een colablikje. Het is onduidelijk hoe dat daar is gekomen.

Tiel is een stad in Gelderland die bekend staat om zijn geflipte Flipjes. Want wie Flipje zegt, zegt Tiel....of....wie Tiel zegt....zegt Flipje....of Passewaaij...of Jomanda...nou ja, in ieder geval, Tiel ligt ook nog eens in de Betuwe, dat vergezeld wordt door de Betuwelijn en de jampotten, die komen van Flipje Tiel.

StichtingBewerken

Tiel is ontstaan rond het jaar 896 toen een rijke man, Filip Tile een aantal huizen liet bouwen op een plek in Gelderland. Filip wilde van deze plek, die hij Tile noemde, een handelscentrum maken. Hij ging met zijn plek onderhandelen met Keulen (wat toentertijd een rijke internationale handelsstad was) en maakte winst. Het ging een geruime tijd goed totdat de Vikingen een aantal jaar daarna Tile hadden geplunderd. Zij haalden alles weg, Tile was weer kaal en leeg. Filip droeg zijn laatste geld over aan zijn nakomeling, Filip Tile II, die Tile weer op ging bouwen. Tile kwam er weer langzaam bovenop en Tile kwam later in handen van zijn nakomeling, Flip Tile. Flip was een eigenwijs en bijdehand persoontje die Tile veranderde in Tiel, omdat hij dat moderner over kwam komen. Flip startte tevens om wat extra geld te verdienen een bedrijf voor het maken van jam. Dit bedrijf ging naar de directe zoon van Flip, Flipje. Flipje maakte echter een ongeluk mee omdat hij vlak na zijn geboorte in een bak met frambozenjam viel. Hij werd echter pas 2 dagen later gevonden. Dit ongeluk had zoveel impact gemaakt op Flipje dat hij geflipt verklaard werd door de psycholoog, en dat hij niets anders meer wilde dragen dan een frambozenpak en een koksmuts.

RuzieBewerken

Flip jr. (de tweede nakomeling van Flip) werd burgemeester van Tiel en Flipje bleef de baas van het jambedrijf die hij intussen de naam de Betuwe had gegeven. Flipje wilde op een gegeven moment de stad Tiel overnemen na al de baas te zijn van het jambedrijf, omdat hij snakte naar meer macht. Hij probeerde een soort van staatsgreep te plegen door de boel over te nemen, maar dit ging zelfs Flip jr.'s petje te boven. Flip ging dreigen richting Flipje om er ogenblikkelijk mee op te houden maar Flipje bleef vragen om overname. Het was inmiddels 1944. Flip jr. was het op een gegeven moment helemaal zat en ging Flipje's fabriek bekogelen met zijn puddingbukstroepen. Flipje werd boos en ging in samenwerking met Flippo de kikker en Flipper de dolfijn met nog wat andere vrijwilligers die zichzelf Mauwmauw, Tuinman Pip, Treesje Boe, Barend Bok enzovoort noemden, gewapend met vlaflipkanonnen in de tegenaanval tegen het gezag van Flip jr. Tiel kwam zo onder vuur te liggen dat de Nazi's Tiel maar oversloegen omdat zij dachten dat zij zo gelipt en agressief waren, dat ze iedereen in de wijde omtrek af gingen maken die ze niet aanstonden. Hierdoor werd Tiel omringd door Nazi-Duitsland en was Tiel onafhankelijk. Dit was echter voor korte duur. De oorlog met Flip jr. en Flipje eindigde pas een jaar na het einde van de andere oorlog die rond die periode ook afspeelde, en Tiel bleef ook een tijdje onafhankelijk, al kwamen de financiële problemen wel steeds dichterbij. Flip jr. leek te gaan verliezen, maar had nog één geheim wapen: Flippo's. De Flippo's werden als frisbees afgevuurd richting de jamfabriek en de fabriek ging bijna plat. Flipje was razend en besloot om alles en iedereen op het gemeentehuis te sturen, om Flip jr. van de troon te stoten. Flip jr. vluchtte, Flipje nam de macht over. Op een gegeven moment in in 1946 bleek er zóveel schade te zijn dat Tiel financiële steun nodig had van Nederland dat zelf ook al half in puin geknald was. Tiel was niet meer onafhankelijk en hoorde weer bij Nederland. Tiel was wederom weer kaal en bijna dood.

Opbouw en afgangBewerken

Tiel werd uiteindelijk weer langzaam opgebouwd en in 1950 kreeg de jamfabriek bezoek van de koningin en werd de fabriek royaal onderscheiden. Dit bleek het hoogtepunt want daarna ging het slecht. De Betuwe werd overgenomen door Calvé en Flipje raakte zijn macht met de jamfabriek kwijt. Hij bleef nog even burgemeester van Tiel, maar uiteindelijk gaf hij de taak over aan zijn neef Filpje die uiteindelijk maar een dag aan de macht was omdat het heerserschap nationaal werd afgeschaft en vervangen werd door een zogenaamde democratische kieskeuzeregeling. De Flipjes werden onbekend en vielen van het toneel af. Flipje bleef echter de mascotte van Tiel. Het ging daarna al slechter met Tiel, maar tot overmaat van ramp, in 1986, kwam de fabriek in handen van Hero, die ervoor zorgde dat de fabriek verhuisde naar Breda. De deuren gingen voorgoed dicht in 1993 en Tiel was z.g.a. platzak. Later kwamen er zo hier en daar wat winkeltjes waardoor er zo nu en dan wat mensen kwamen wonen zodat Tiel enigszins wat levendiger werd.

Nu is Tiel wat onbekend weggezakt maar nog één keer opgedoken toen de Betuwelijn aangelegd werd. Flipje (inmiddels hoogbejaard) was hier fel op tegen, maar men wist dat Flipje geflipt was, en niemand nam hem serieus. Zijn Tiel was nu kapot en onherkenbaar geworden. Er zijn geruchten dat Flipje gevlucht is naar het buitenland, maar dit is nog nooit bevestigd.

GeografieBewerken

 
Een plaatselijk treinstation in Tiel, Passewaaij. Deze dient tevens als glasbak.

Tiel is gelegen in Gelderland aan een rivier. Deze rivier had nooit enig nut gekend op het vervoeren van jampotten na. Tiel is ook gelegen aan een spoorlijn, die de Betuwelijn genoemd is, maar Tiel heeft er nooit voordeel uit gehaald.

Tiel zelf kent een aantal wijken. Een bekende is Tiel west. Een achterstandswijk in hart en nieren. Bleef rustig, nu nog steeds, maar toch is het bekend omdat het een beroemd kenmerk is in Tiel. Nog een aantal wijken in Tiel zijn Tiel-Noord, Tiel-Oost, Passewaaij, Tiel-Zuid, Tiel-Zuid-Noord, Centrum, Kellen en nog een aantal anderen die er niet of nauwelijks toe doen. Er is echter nog nooit iets bekend geworden over een plan om een Flipjewijk te laten creëren, tot razernij van Flipje zelf:

 
 
Ik heb verdåmme Tiel op de kaart gezet, beroemd gemaakt en naar de winsten gejaagd...maar nu... nu doen ze zelf geen reet terug als dank!! Stelletje ondankbare honden!!!
 

 

—Flipje Tiel, dat "stelletje ondankbare honden".

Zie ookBewerken

Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
20 maart 2014
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.De skriever van deze artikel kömp uut 't oosten van 't laand!

}