Tsjechië


Tsjechië is een republiek ten oosten van Mofrika. Het werd in 1956 als Tsjechoslowakije onafhankelijk verklaard van Joegoslavië door Jano Tsjech en Yuri Slowak. Toen de twee uit elkaar gingen kreeg de jonge staat zijn nieuwe naam: Tsjechië. Tsjechië staat bekend om de vriendelijke mensen en de invloed die de Mofrikaanse smartlapocratie heeft gehad op sommige aspecten van de Tsjechen hun leven, zoals eten.

Democratische Republiek Tsjechië
Tsjechie.png
Basisgegevens
Hoofdstad Praag
Regeringsvorm Democratie
Religie Atheïsme
Inwoners 10.000.000
Staatshoofd Yaroslav Antiyugo
Overige
Volkslied Weg van de Yugo's
Motto Lang leve Tsjech en de vrijheidsvechters
Munteenheid Euro, Westerse producten
Nationale feestdag 28 oktober - Gewoon-zin-in-een-feestje-dag
Portaal  Portaalicoon Land

GeschiedenisBewerken

OntstaanBewerken

In de veertiger jaren groeide de onrust in het noorden van het Groot-Joegoslavische Rijk. Er werden meerdere vrijheidsvechtersgroepen opgezet, teneinde een onafhankelijke staat op te richten. De grootste twee waren de Liga Praha van Jano Tsjech en de Brutus Lava van Yuri Slowak. De Joegotroepen hadden grote moeite de rebellen terug te dringen en toen de twee eerder genoemde groepen fuseerden tot de Liga Nord was er echt geen houden meer aan. Tsjechoslowakije verklaarde zich onafhankelijk en had dankzij de steun van Italië, Moldavië, Oekraïne, Wit-Rusland en Turkije weinig moeite die te behouden, waardoor de twee leiders zich volledig konden concentreren op het opbouwen van de staat. De onafhankelijkheidsstrijd van Tsjechoslowakije ontketende bovendien de Joegorevolutie, waarin de landen achter elkaar van Joegoslavië wegbraken en ook gebieden werden geannexeerd door andere landen.

Lastige jarenBewerken

Toen Tsjechoslowakije een volwaardige staat was geworden, ging het mis in het leiderschap. Tsjech wilde echt een ander land dan die waar hij vanaf brak, terwijl Slowak de volmacht wilde. Tsjech splitste het land en om ruzie met zijn strijdbroeder te voorkomen, nam hij het kleinere stuk. Na de eerste verkiezing probeerde de nieuwe president Gyiwgyá de banden met Slowakije weer op te pakken, maar dit werd genegeerd door Slowak.

De blik naar EuropaBewerken

Tsjechië heeft in de laatste jaren veel gedaan om van een provincie van een dictatuur een concurrent van de Europese grooteconomieën te worden. Een aantal van de maatregelen die zijn genomen:

  • Het Schengen-verdrag werd ondertekend.

Helaas had dit achteraf weinig effect, omdat na de Merkelrevolutie de Mofrikaanse grenzen weer werden dichtgegooid. Nu geldt het verdrag dus enkel nog voor het kleine stuk grens met Oostenrijk.

  • Tsjechië trad toe tot de EU.

Dit heeft Tsjechië door de laatste, zeer ernstige Donaudroogte heen gesleept. De EU bracht namelijk grote tanks met water. De EU wordt in Tsjechië dan ook wel de reserve Donau genoemd.

  • De Euro werd als valuta aangenomen.

Achteraf was dit misschien geen goede zet. De kroon, de vorige valuta, maakte namelijk gebruik van een metaal dat in Tsjechische mijnen gedolven werd. Toen de enorme vraag ineens weg was, was dat een enorme klap voor de sector.

Tsjechië naar de 21ste eeuwBewerken

In de laatste 9 jaar heeft Tsjechië regelmatig kunnen meedingen naar innovatieprijzen, als concurrent van Nederland, Luxemburg en Frankrijk. In 2006 won het zelfs, met het idee van de lift. Sindsdien wordt Tsjechië echt erkend als een Europese staat, terwijl Slowakije bekend staat als een onderontwikkeld Oostblokland.

CultuurBewerken

Mofrika oefende al in de jaren 30' een grote invloed uit op de cultuur in Noordwest-Joegoslavië en dat werd niet minder toen Tsjechië een vrije staat werd. Schlagers staan regelmatig in de Top 10, bratwursten, wienerschnitzels en apfelstrüdels zijn razend populair en in het kanton Rawok wordt Duits het meest gesproken.

TaalBewerken

Tsjechisch wordt echter verreweg het meeste gesproken. Het is een Joegoslavisch dialect dat zoveel op het Slowaaks lijkt, dat mensen die de twee talen spreken moeiteloos met elkaar kunnen communiceren, al zal figuurlijke taal wat lastiger zijn.
Het Tsjechisch is iets versimpeld ten opzichte van het Joegoslavisch, om zo te zorgen dat buitenlanders het makkelijk kunnen leren. Zo is de vervoeging van zwakke werkwoorden aangepast.

Nederlands Servisch Tsjechisch (en in grote lijnen Slowaaks)
Ik loop Ji lickí Így lickí
Jij loopt Krit lickíjé Dú lickít
Hij loopt Li lickína Ér lickít
Wij lopen Wá lickót Wí lickín
Jullie lopen Krí lickíjet Ir lickín
Zij lopen Mardéck lickíportínak Cí lickín

Ook werden sommige spreekwoorden aangepast, evenals sommige voorzetsles en werden de naamvallen verenigd. Soms wordt het Tsjechisch door Serviërs het Slavische Interlingue genoemd.

FeestdagenBewerken

Er zijn een aantal feestdagen die gevierd worden in Tsjechië, die ook in de rest van Europa bekend zijn, zoals Oud & Nieuw. Maar er zijn ook drie nationale feestdagen:

  • 3 maart - Onafhankelijkheidsdag. Hoewel deze dag is bepaald door de regering, omdat Joegoslavië Tsjechoslowakije toen erkende, is dit niet de nationale feestdag, omdat de bevolking het niet zo moet hebben van de Slowaken.
  • 19 mei - Verjaardag van Tsjech's moeder. Hoewel het raar lijkt de moeder van iemand te eren, is dat te verklaren door de invloed van de Islam: denk eerst aan je moeder, dan je moeder, dan je moeder en dan je eer.
  • 28 oktober - Gewoon-zin-in-een-feestje-dag. De 7de president, Robert Rasputin, stond bekend als een Bourgondiër en vond dat de herfst, "die toch al geen gezellige uitstraling heeft," niet genoeg feesten had. Hij hield een spoedvergadering en vanaf toen werd 28 oktober de nationale feestdag.

PolitiekBewerken

Tsjechië heeft een politiek systeem dat gebaseerd is op het Nederlands systeem en daar dan ook sterk op lijkt. Er is echter maar één kamer, waarin wetten besproken worden. De belangrijkste persoon is het staatshoofd, Yaroslav Antiyugo. De machtigste is echter Ludo Kárác, omdat hij de regeringsleider is.

GrondwetBewerken

In 2005 werd de grondwet die aangenomen werd in de Onafhankelijksstrijd definitief verworpen. Sindsdien zijn er al tientallen versies de revue gepasseerd, die het allemaal net niet waren. Volgens politicologen zal het nog zeker een jaar duren voor er een wet ligt, die waarschijnlijk weer veel bewerkingen zal meemaken.

Slowakije en Noord-PrítgyakBewerken

Tsjechische mensen hebben over het algemeen niet een hoge pet op van de Slowaken, omdat zij volgelingen zijn van een revolutionair, die zich een devolutionaire verrader toonde door van Slowakije een dictatuur te maken. Ook wordt via de diplomatieke en kleinschalig militaire weg geprobeerd Noord-Prítgyak te veroveren.

Noord-PrítgyakBewerken

Toen Tsjech brak met Slowak, moesten ze het land in tweeën delen. Opnieuw speelde de mosliminvloed een belangrijke rol. Beide strijdbroeders wilden namelijk allebei hun familie in hun land hebben, zonder ze te verhuizen. Zo loopt er een 'brug' van 25 kilometer van de 'grens' naar het huis van Tsjech's oom bij Cígyí. Bij de kust aan de Oostzee werd dit echter te lastig. Om ruzie te voorkomen gaf Tsjech Noord-Prítgyak en daarmee 23 van zijn familieleden aan Slowak. De beslissing is nog steeds zo omstreden, dat de regering continu probeert het gebied terug te krijgen. Slowakije wil dit echter alleen doen in ruil voor EU-lidmaatschap, wat helaas voor de Tsjechen onmogelijk is.

Zie ookBewerken

Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
20 april 2009
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


}