Tzum (in een vreemde tong: Tsjom) is een metropool in Friesland die vooral bekend is geworden door het feit dat de nationale held en beschermheer van Friesland, Piet Paulusma, in Tzum op aarde is gekomen, nadat hij uit de hemel neerdaalde. Voordat Piet Paulusma op deze plek geschapen werd, bestond deze bruisende stad nog niet. Daarom wijzen oude mythes ons erop dat Tzum door een hogere macht gebouwd is om Piet Paulus Frisius op aarde neer te laten dalen.

Vrije Democratische Republiek Tzum
VlagTzum.jpg
WapenTzum.jpg
Vlag van Tzum
Wapen van Tzum
Basisgegevens
Talen Nederlands en in een vreemde tong
Regeringsvorm democratische republiek
Religie 78% Frieslam, 22% Atheïst
Inwoners ca. een miljoen
Staatshoofd officieel Piet Paulusma (wegens absentie het volk)
Overige
Motto Een Tsjommer is nog dommer dan een komkommer op een brommer
Munteenheid Tzollar
Nationale feestdag Piet Paulus-teraardeopneming (geen vaste datum, de Tzummers vergeten het toch steeds)
Traditioneel eten rundvlees
Portaal  Portaalicoon Land

Size doesn't matter.
~ Inwoners van Aldeboarn over hun kerktoren vergeleken met die van Tzum.

RivalenBewerken

 
Een aanslag van aanhangers van de Frieslamitische Staat, een terroristisch geclassificeerde organisatie, op een boer in Tzum

Tzum heeft verschillende grote rivalen. Onder meer met de rioolzuiveringsstad Franeker die Tzum probeert te overtreffen met onder andere hun nationale feestdagen, de Agrarische Dagen (in de volksmond het aahdéé genoemd), terwijl Tzum uitbundig de Piet Paulus-teraardeopneming viert. Franeker wordt door Tzum ook gewoon gehaat omdat iedere Friese stad dat doet, de nabije ligging en de stankoverlast.

Ook is er een grote rivaliteit tussen Tzum en Aldeboarn, een dorp dat de oorlog verklaarde aan Tzum omdat die een hogere kerktoren heeft dan Aldeboarn. De oorlog werd gewonnen door Tzum, puur omdat Piet Paulusma zijn weerkrachten in de strijd gooide. De toren is echter ook bekend doordat Galileo Galilei er een koe van af gooide om de zwaartekracht te kunnen bewijzen. De toren is naast geliefd ook gehaat, omdat het de halve stad ervan weerhoudt telefonisch bereik te hebben.

Tot slot is er ook enige spanning tussen Tzum en zijn buurdorp Winsum, omdat inwoners van Tzum daar bekend staan als vandaliserend ondeugd. Dit beeld is ontstaan toen er ooit eens jeugd uit Tzum op het kermisterrein bivakkeerden, de attracties vernielden en de werknemers beswaffelden, wat voor Tzummers absoluut niet ongewoon is. Het is namelijk een traditionele begroeting daar.

Motto en bijnaamBewerken

Tzummers worden ook wel Lyntsjesnijers genoemd, wat zoiets betekent als Lijntjesnijers. Althans, dat dacht men. In werkelijkheid betekent het Lijntjesnuivers, aangezien Tzummers onterecht bekend staan om hun domheid. Daaruit wordt dan ook meteen verondersteld dat iedere inwoner fanatiek drugsgebruiker is. Vandaar ook de uitspraak: een Tsjommer is nog dommer dan een komkommer op een brommer, waarmee de bedenker duidelijk zijn creativiteit en intelligentie heeft laten zien. Hoogstwaarschijnlijk een Franeker dus.[1]

OnafhankelijkheidBewerken

 
Voorbeeld uit een Tzums schoolboek

Op gegeven moment, nadat Friesland onafhankelijk werd, mede omdat het zo afgelegen van de rest van de wereld lag, realiseerde Tzum zich dat ze op gebied van ontwikkeling ver vooruit waren. Tzummers reden al rond in dikke BMW's, terwijl de rest van Friesland zich nog voortbewoog door middel van trekschuiten of gewoon rijdend op een koe. Zo kwam het dat Tzum zich liever los wilde maken van dat stereotype beeld dat iedere Nederlander had van Friesland (en dus toentertijd ook Tzum). Toen de Tweede Kamer van dit probleem hoorde, mochten de inwoners van Tzum een referendum houden waarbij ja of nee over onafhankelijkheid gestemd kon worden. Zoja, dan was er ook een mogelijkheid om meteen te verkiezen wie dan het staatshoofd mocht worden van de enclave. Men kon kiezen tussen:

Maar hieruit word toch duidelijk dat de gemiddelde intelligentie van een Tzummers redelijk overschat wordt, omdat:

  • Piet Paulusma niet te vinden is, omdat het simpelweg een godheid is en niet met het blote oog te zien is (tenzij je bij Astro TV werkt).
  • Reynier van Tzum allang dood is gegaan tijdens een gevaarlijk ritueel ten tijde van zijn opperhoofdschap in de Japanse havenpost Dejima.
  • Jan Bruin meteen alle boeren zal verbannen, en aangezien 78% van Tzummers boeren zijn leek dat ze niet verstandig.

Maar toch stemde 78% voor Piet, en de rest (allen Cambuursupporters) voor Jan Bruin. Daarmee werd het duidelijk dat Tzum een onafhankelijke enclave werd in Friesland, met als president de nog steeds onvindbare Sint Piet Paulus Frisius, wat resulteert in een manier van regeren die Friesland al sinds de oerknal hanteert: het volk regeert.

Tzum wordt internationaal alleen erkend door Verweggistan en Nederland, omdat Friesland de erkennende landen dreigt te boycotten, wat inhoudt dat er in dergelijke landen geen import van koeien meer zou zijn.