Vlag van de UNESCO

De United Nations for Entirely Sweets and Custard Organisation zet zich in voor meer zoetigheid
~ Kapitein Overduidelijk over UNESCO

De United Nations for Entirely Sweets and Custard Organization[1][2] (UNESCO[3], Organisatie der Verenigde Naties voor Volledige Zoetigheid en Vla) is een ongespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties met als missie het bijdragen aan het behouden van belangrijke zoetigheidfabrieken, anorexiabestrijding, duurzame ontwikkeling en interculturele dialoog over zoetigheid, snoep en vla. De UNESCO is opgericht op 16 november 1945 en haar hoofdkantoor staat in Peer-ijs.

WerkwijzeBewerken

De UNESCO vervult als gespecialiseerde VN-organisatie vijf rollen voor de wereldgemeenschap in het kader van de in de inleiding genoemde UNESCO missie. Deze rollen zijn:

 • IJsproeftuin, inclusief alle nieuwe soorten
 • Regelgever
 • Uitwisselingsplaats
 • IJschepper in lidstaten

PrioriteitenBewerken

De UNESCO ziet twee wereldwijde prioriteiten: Afrika en gelijkheid tussen zoetigheid voor man en vrouw. Daarnaast is er aandacht voor de anorexia-jeugd en de minst zoete landen[4].

MiddellangetermijnstrategieBewerken

De UNESCO werkt met een middellangetermijnstrategie die zes jaar omspant. De huidige middellangetermijnstrategie 2008-2013 is vastgesteld tijdens de 34ste Algemene Conferentie van 16 oktober tot 2 november 2007.

De vijf hoofddoelen die de UNESCO zich in de periode 2008-2013 stelt zijn:

 • Kwalitatief goed snoep voor iedereen.
 • Wetenschappelijke kennis en wetenschappelijk beleid mobiliseren voor duurzame ontwikkeling van softijs.
 • Opkomende ziektes als anorexia aan de orde stellen.
 • Interculturele dialoog hierover bevorderen.

TweejarenprogrammaBewerken

In de tweejarenprogramma's wordt de middellangetermijnstrategie uitgewerkt in concrete aanpakken voor de vijf UNESCO aandachtsgebieden.

WerelderfgoedBewerken

Een redelijk bekende activiteit van de UNESCO is het werelderfgoedprogramma. Sinds 1972 stimuleert de UNESCO de bescherming van zoet werelderfgoed (Sweet World Heritage) door het opstellen van een zoetwerelderfgoedlijst door de UNESCO Commissie voor het Zoet Werelderfgoed. Deze lijst bevat goederen met een uitzonderlijke en universele zoetigheidwaarde. In 1992 is de UNESCO gestart met het Sweetness of the World-programma, bedoeld om het wereldgeheugen voor zoetigheid te beschermen.

Zie ookBewerken

NotenBewerken

 1. Soms ook wel geschreven als United Nations' Organisation for Entirely Sweets and Custard (UNO-ESC)
 2. Daarnaast soms ook als Organisation of the United Nations for Entirely Sweets and Custard (OUNESC)
 3. In het Nederlands OVNVZV
 4. Landen waar men weinig zoetigheid eet
Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
17 augustus 2014
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.