Uiltjesknapkunde

Een goed bed is erg handig om de wetenschap en de kunst van het dutje goed te kunnen bestuderen. Het hoeft tevens niet per se duur te zijn, overigens.

Mensen die slecht kunnen slapen hebben last van slapeloosheid of hebben een slaapgeblek, dat is gebleken. En mensen die elke dag 24 uur en zeven dagen in de week slapen zonder zich te verroeren zijn in coma of zij zijn dood. Da's logisch. Kortere dutjes daarentegen zijn bijzonder nuttig gebleken om het libido weer wat op te wekken. De 'Schone Slaper' der wetenschap, met de slaapkamer of tuin als werkplaats, biedt de ideale studie voor mensen die gewoon simpelweg te lui zijn om ingewikkelde dingen te doen zoals jij. Kortom: de wetenschap die het dutje bestudeert: de Uiltjesknapkunde.

OntstaanBewerken

Veel wetenschappers zijn elke dag druk in de weer om wanhopig een nieuw mengsel uit te vinden dat de wereld hopelijk zal veranderen. Veel van deze wetenschappers zijn meestal ook overspannen in plaats van ontspannen. De énige plek waar zij kunnen rusten is hun bed en het bed is voor hen ook daadwerkelijk heilig verklaard. Een aantal wetenschappers en gewone personen die meestal altijd als de wekker gaat eerst de wekker uitzetten kapot slaan en zich nog even lekker omdraaien om nog even wat extra rust mee te pikken zijn over het algemeen ook ietwat laat naar bed gegaan (i.p.v. de gebruikelijke acht uur nu 's avonds opeens twee uur 's nachts) of zijn gewoon te lui. Een aantal wetenschappers bedachten toen hiervoor een nieuw onderdeel: bij het dutje (een uiltje knappen)(met de kippen op stok gaan)(Zzzzzzz) een proces om het te onderzoeken net als bij de algehele nachtdut. Uiltjesknapkunde was geboren!

ProcesBewerken

 
Dit kunt u aantreffen als u wakker wordt en de dingen hiernaast precies heeft uitgevoerd. Good morning staat er alleen om u duidelijk te maken dat u nu officieel wakker bent. Dat is reden voor een feestmaal wat ook wel het ontbijt genoemd wordt.

De uiltjesknapkunde richt zich volledig op het dutje. Zo worden er op de volgende dingen gelet:

  • Hoeveel herrie kan de mens aan om nog steeds in slaap te kunnen vallen?
  • Maakt temperatuur veel verschil in de slaap?
Regen
Hitte
Kou
  • Plekken waar geslapen kan worden
En waar het beste
  • Wat er het beste gegeten kan worden voor het dutje
  • Ideale slaaptijd

Wat gebeurt er tijdens het dutje?Bewerken

Tijdens het uiltje dat geknapt wordt, dien je een waterpistool te pakken, een bed, een kussen en een irritante wekker. Vergeet ook de knuppel en het bed niet! Eerst moet je een uil zoeken. Je pakt het waterpistooltje en knapt de uil. Dit gaat standaard in slow-motion. Dit is zo slaapverwekkend dat je in slaap valt net als de geknapte uil. De uil zal later weer wakker worden omdat de veren weer droog worden. Dan zal de uil je weer storen. Dit gebeurt zelden op een nacht, tenzij het heel heet moet zijn. De wekker zal u uit uw dromen redden omdat u hem weer verkeerd hebt ingesteld. Nu is de knuppel aan de beurt. Mikken, en slaan op de wekker! Gewoon jezelf in slaap rammen. Nu je eenmaal in coma ligt (ahum...figuurlijk) gebeurt er van alles. Je raakt in hypnose wat onverklaarbaar is, en je slaapt. Later gaat de wekker af in je hoofd omdat de wekker je in je geheugen doordringt. Als de wekker bij je hersenen aankomt, belt hij aan. De slaper wordt wakker. Dit heet wakker worden wat zo elk dutje weer gebeurt. Ook kan de slaper gewekt worden doordat er lichamelijk contact ontstaat door iemand anders. Als dit gebeurt, dien je de storende persoon te knuppelen met de knuppel die nog op je tafeltje lag.

Geluid tijdens het dutjeBewerken

Sommige mensen achten liever stilte tijdens hun dutje. Voor andere mensen maakt het niet uit of de tv aanstaat of de radio. Meestal heeft een persoon die zijn nachtdutje doet oordoppen in om het overbodige geluid te negeren met voor de echte stiltemensen daaroverheen nog een koptelefoon of oorwarmers. Eigenlijk hoort ook bij het dutje aangename stilte omdat het anders langer gaat duren voordat de persoon in slaap valt. Het in slaap vallen in vreselijke herrie gebeurt pas veel later dan een slaper die in volledige stilte slaapt. de slaper in de herrie valt alleen in slaap als die persoon er zelf letterlijk moe van wordt om alle herrie te ontwijken. Dit lukt uiteindelijk niet en zal ook enige effecten hebben op het wakker worden. De wekker kan daarbij uw grootste vijand zijn. Bij de wekker moet ook altijd een knuppel klaar liggen wat altijd effectief is om te wekker gedeist te houden. Ook is het mogelijk om de batterijen eruit te halen of de wekker van tevoren te slopen.

SeizoensgetijdenBewerken

Het is altijd al moeilijk te zeggen in welke periode je het beste slaapt. De een zegt dat je in de winter wanneer het koud is het beste kan slapen en de ander zegt in de regen of zon. Dit maakt eigenlijk helemaal niet zoveel uit omdat eigenlijk alles uitmaakt wáár je slaapt, hoe en met wat. Een gewoon huis heeft een dak. Daar is niet zoveel bijzonders aan (hoewel). Maar als je nou als persoon in de regen moet slapen, in de afgrijselijke hitte of in de bibberende kou zonder matras, dat is pas erg! Daarom is voor elk seizoen een nieuw matras en dekbed aangeraden. Natuurlijk kan er ook in een orkaan of tornado geslapen worden, als het bed zelf maar goed is, dat is het belangrijkste.

 
Rustig aan... Goed gebruik maken van de pauzes.

Plekken waar geslapen kan wordenBewerken

Eigenlijk kun je op alle manieren overal slapen. Zittend, liggend, staand, opgepropt, hangend, in de knoop, achterstevoren en ondersteboven. Als er maar ruimte voor is om te slapen. In de stoel of op de bank kan ook prima een siësta gehouden worden (de middagdut) en in de badkuip ook, als je er maar lekker bij ligt. Autoliefhebbers knappen soms ook wel eens een uiltje op de achterbank. Er kan ook boven in de bergen in de stoeltjeslift geslapen worden als je maar er niet uitvalt en de zonnebrandcrème niet vergeet. Natuurlijk is er ook de hangmat of hangnet tijdens sporten zoals tennis. De nummer twee van de beste plekken waar er geslapen kan worden. Maar de allerbeste slaapplek is toch overduidelijk en natuurlijk het bed.

EtenBewerken

Voor het slapen nemen mensen vaak koffie. Dit is goed voor het slapen gaan omdat koffie je juist wakker houdt. Van het constant wakker blijven val je op een gegeven moment van alle energie in slaap. Een heel diepe slaap. Als je 'gewoon' in slaap wil vallen: drink water of zuip de hele jampot leeg. Het is ook niet verstandig om erg veel te gaan eten voor het dutje zoals bitterballen of appeltaart met frikadellen omdat je vertering gewoon langzamer gaat werken wanneer je slaapt. Dit resulteert in spontane gaslozingen (de welbekende scheten) en plotselinge boeren die soms kunnen leiden tot het overgeven. Deze dingen leiden ook nog eens tot geluidsoverlast waar zelfs de wekker van gaat verstoppen. Dan lig je nog langer in bed terwijl je iets anders wou doen. Namelijk slapen.

SlaapmomentenBewerken

De allerbekendste en beste manier van slapen is toch het nachtdutje. Als het donker is, is het de beste tijd om te slapen omdat dan het minste gedaan wordt als in de middag. Maar natuurlijk kan er ook in de middag geslapen worden tijdens de middagsiësta. Vergeet daarbij de benodigde sombrero niet!

SlaapbenodigdhedenBewerken

Om goed te kunnen slapen zijn er wel een paar voorwerpen nodig waardoor de slaap en de rust toeneemt. Het allerbelangrijkste is toch wel het deken. Dit houdt u voor het grootste deel warm omdat deze over het grootste deel van het lichaam ligt. Maar er mag ook geen kussen ontbreken! Zonder kussen kunt u niet goed slapen. Dat is gebleken na een zorgvuldig onderzoek door de beste amateurwetenschappers die wij hebben. Maar om goed te kunnen slapen mag er absoluut geen zachte ondergrond ontbreken. Als u een zachte ondergrond heeft zoals een matras, is dat beter voor uw rug. Maar dat alles maakt het toch de beste manier om te slapen.

Vormen van in slaap vallenBewerken

Veel mensen kunnen niet in slaap vallen. Deze mensen hebben een slaapgeblek. Door de vermoeidheid kan de linker hersenhelft voor een minuut uitvallen en het geheugen zwaar aantasten. In deze minuut verdwijnt de letter 'R' uit het systeem waar direct een splaakgeblek als gevolg is, tevens dat u in hypnose raakt. Dit heet dromen. Deze dromen worden ook wel nachmerries genoemd, waar Klaas Vaak je komt ophalen. Wees gewaarschuwd. Daarom zijn er een aantal manieren om toch nog enigszins vredig in slaap te vallen.

Schaapjes tellenBewerken

 
1, 2, 3, 4, Zzz, zzzz, zzzzzzz

De onbetwiste manier om in slaap te vallen sinds 2009 is schaapjes tellen. Vroeger werd deze methode ook wel gebruikt maar hielp gewoon niet omdat de schapen nooit stil blijven staan en gewoonweg weigeren om in nette rijen te gaan staan (arrogante beesten ook!). Tegenwoordig neme men een foto, een rekenmachine en een heel klein beetje energie. De schapen dienen in lengte en breedte getelt te worden, en de rekenmachine doet alles vanzelf. U zult zeker in dromenland toegelaten worden van verbazing en in real life kun je zelfs het land uit gestuurd worden!

De zaag en de ballonBewerken

Voor mensen die snurken: je kan jezelf in slaap hypnotiseren door middel van een zaag en een ballon! Pak een blok hout en zaag er een keer goed in. Pak daarna een opgeblazen ballon zonder knoop en laat deze voor een deel leeglopen zonder verder de ballon aan te raken. Zeg dan voor jezelf hoe vaak dit wordt herhaald. Men kan natuurlijk ook een varken nemen omdat sommige mensen ook knorren of grommen. Nadeel hiervan is, is dat als de ballon eenmaal leeg gelopen is of de blok hout al tot splinters is gezaagd, is dat je weer wakker moet worden om nieuwe blokken hout te halen of de ballon weer op te blazen. Als deze manier wordt uitgevoerd, dient de nog wakkere uit de buurt te blijven omdat de persoon die wanhopig in slaap probeerd te komen ook nog kan bijten.

ZZZZZZZZZBewerken

In stripverhalen staat vaak als iemand slaapt in tekstwolkjes 'ZZZZZZZZZ'. Voor de AAAAAAAAA! sprekers en andere mensen die gek zijn onder ons kan deze persoon ook alles omdraaien en nu ZZZZZZZZZ! roepen. Hierbij dient de 'slaper' ook ondersteboven te slapen en wakker te blijven. Kortom: de persoon slaapt in normaal standpunt.

Zie ook als je nog wakker bentBewerken

Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
3 april 2012
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.