Utrecht

U6 in U8

Met Utrecht kan worden bedoeld:

 • De envelop Utrecht in het doosje Utrecht.
 • Het doosje Utrecht in de la Utrecht.
 • De la Utrecht in de kast Utrecht.
 • De kast Utrecht in de kamer Utrecht.
 • De kamer Utrecht in het Huis Utrecht.
 • Het huis Utrecht in de straat Utrecht.
 • De straat Utrecht in de wijk Utrecht.
 • De wijk Utrecht in de stad Utrecht.
 • De stad Utrecht in de heerlijkheid Utrecht.
 • De heerlijkheid Utrecht in de Provincie Utrecht.
 • De heuvel Utrecht in de regio Utrecht.
 • De Provincie Utrecht in de deelstaat Utrecht.
 • De deelstaat Utrecht in het federale keizerrijk Utrecht.
 • Het federale keizerrijk Utrecht in het werelddeel Utrecht.
 • Het werelddeel Utrecht (onder buitenlanders beter bekend als Europa) op de planeet Utrecht.
 • De planeet Utrecht (onder buitenlanders beter bekend als Aarde) in het sterrenstelsel Utrecht.
 • Het sterrenstelsel Utrecht (onder buitenlanders beter bekend als het zonnestelsel) in het melkwegstelsel Utrecht.
 • Het melkwegstelsel Utrecht (onderbuitenlanders beter bekend als de Melkweg) in het universum Utrecht.
 • Het universum Utrecht (onder buitenlanders beter bekend als het heelal) in het multiversum Utrecht.
 • Het multiversum Utrecht (onder buitenlanders meestal helemaal niet bekend).


Wij onderbreken dit artikel voor een korte technische mededeling, zap niet weg, maar scroll verder voor de voortzetting.

Disambug.png
Dit is een doorverwijspagina, dat kan iets betekenen, of misschien ook niet. Blijf raden, wie weet kom je nog eens ergens!

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Utrecht en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Oncyclopedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers helemaal op het verkeerde pad worden gezet!

Op basis van de geünificeerde Utrechttheorie vermoeden Utrechtse Utrechtwetenschappers dat er nog grotere en kleinere Utrechts zijn. Dit kon tot nu toe niet experimenteel worden bewezen.

Utrecht in Utrecht, ofwel het Utrecht effectBewerken

 
Het Utrecht effect inspireerde Vincent van Gogh tot zijn ontwerp voor de Droste verpakking

Het Utrecht in Utrecht fenomeen heeft menigeen tot waanzin gedreven. Het is er bijvoorbeeld de oorzaak van dat Vincent van Gogh uit de stad Utrecht is gevlucht. Maar dit hielp niet veel, want daarna was hij nog altijd in het werelddeel Utrecht. Dit besef, deed hem eerst zijn oor afsnijden, en toen het besef dieper doordrong uiteindelijk zelfmoord plegen.

Aan de andere kant heeft het Utrecht effect dezelfde Vincent van Gogh, en vele andere kunstenaars en wetenschappers tot grootse daden gebracht. Enkele door Utrecht geïnspireerde prestaties:

 • De afbeelding op de verpakking van Droste cacao, is geschilderd door Vincent van Gogh net voordat hij helemaal doordraaide. Geheel onterecht wordt wel eens van het Droste effect gesproken. Dit moet natuurlijk het Utrecht effect zijn.
 • Tijdens een gastcollege aan Utrecht bedacht Niels Bohr, als er in Utrecht ook weer een Utrecht is, dan is er in het atoomdeeltje, misschien ook wel weer een kleiner deeltje. Deze gedachte leidde tot de ontdekking van, protonen, neutronen en elektronen, en later tot de ontdekking van quarks.
 • Nadat Peter de Grote in vermomming het federale keizerrijk Utrecht had bezocht, gaf hij de ambachtslieden in Moskou opdracht om de nu zeer bekende Russische mamoushka poppetjes te produceren.
 • Mandelbrot bedacht de fractals nadat hij was flauwgevallen doordat hij probeerde het afzenderadres te begrijpen van een uit Utrecht verzonden brief.
 • Bill Gates bedacht recursieve algorithmes nadat hij in Utrecht zijn eerste versie van MS-DOS verkocht had.

Utrecht afgekortBewerken

Aan een inwoner van Utrecht vragen waar hij woont leidt snel tot verwarring. Bijvoorbeeld: Waar kom je vandaan? Nou Utrecht natUUrlijk! Ja, wie niet? Maar welk Utrecht dan? Nou Utrecht in Utrecht! Kun je iets specifieker zijn? Nou Utrecht in Utrecht in Utrecht natuurlijk. Om dit soort verwarrende en langdradige gesprekken te voorkomen hebben Utrechtse Utrechtici het volgende handige systeem bedacht:

De la Utrecht is U0, de kast Utrecht is U1, de kamer Utrecht is U2, het huis Utrecht is U3 enzovoort. Omdat de doos Utrecht en de envelop Utrecht pas na de invoering van deze systematiek ontdekt zijn hebben deze respectievelijk de code U-1 en U-2.

Met deze systematiek is het heel makkelijk geworden om te vertellen wat je bedoelt. Als je zegt: Ik woon in U4.8, woon je dus in de straat Utrecht op huisnummer 8. Als je vraagt: Schat waar heb je de schaar gelaten? Dan zegt het antwoord U-1 onder U-2, dat de schaar in het doosje Utrecht onder de envelop Utrecht ligt.

De Universiteit Utrecht en het Universum Utrecht worden beiden afgekort tot UU. Om verwarring te voorkomen heeft de Universiteit de code UU<U6 en het universum de code UU=U16.

Om interessant te doen wilde de Burgemeester van Amsterdam een zelfde afkortingssystematiek invoeren. Maar omdat er maar twee Amsterdammen zijn, n.l. de stad Amsterdam en het tsarenrijk Amsterdam, was dit een beetje met een kanon op een mug schieten. Bovendien leidde het al snel tot verwarring met de benaming van de snelwegen en de DIN papiergrootte aanduidingen.

Utrecht in dit artikelBewerken

Omdat we het toch érgens over moeten hebben, zal de rest van het artikel gewijd zijn aan De Stad Utrecht.

GemeentebestuurBewerken

Utrecht had tot voor kort een fantastische coalitie van vier prachtige partijen. Alleen heeft Groen Links hem opgeblazen - een standaard zelfmoordaanslag zoals je die elke dag in Irak Utrecht hebt. Ze trokken hun wethouders terug uit het college van BMW omdat ze het niet eens waren met het plan voor de aanpak van de luchtkwaliteit. "Dat plan bestaat uit het aanleggen van een nieuwe weg waardoor de bereikbaarheid van Utrecht wordt vergroot en er hopelijk meer van die prachtige BMW's naar de stad komen", aldus het College van BMW. Het college is van mening dat de toename van CO2 de plantengroei zeer ten goede zal komen. Door ook huizen, die op de plek staan waar de weg komt, te slopen worden mensen dakloos en dakloze bedelaars gebruiken geen auto's of elektriciteit en dat is weer goed voor de luchtkwaliteit. Omdat Groenlinks zich daar niet in kon vinden hebben ze de zaak opgeblazen, wat natuurlijk een enorme rommel gaf.

ToerismeBewerken

Utrecht is bekend om de Domtoren, maar de gemeente vindt dat er toch te weinig toeristen naar toekomen (wat wil je zo dicht bij Amsterdam, de wallen en de coffeeshops daar zijn veel leuker). Nu is het zo, dat nu Jan Smit de toeristen uit Volendam verjaagt er een kleien kans bestaat, dat zij naar Utrecht zullen uitwijken, rekent het Gemeentebestuur daar niet op en heeft ze twee geniale plannen gepresenteerd:[1]

 1. We bouwen een gigantische toren van 262 meter hoog en als je daar op gaat staan kun je de Dom pas echt goed zien. Die toren noemen we dan de Belle van Zuylen en vanaf daar kijk je zelfs over de Neudeflat heen. Deze toren zetten we neer in Leidsche Rijn. Wij willen namelijk aan heel de wereld tonen hoe goed wij prachtige vinexwijken kunnen aanleggen die lijken op een blokkendoos voor reuzen.
 2. We breiden ring Utrecht uit met een weg dwars door Rhijnauwen, dan kunnen de toeristen nog makkelijker rond de stad rijden. Een ander voordeel is dat we veel publiciteit kunnen krijgen als er weer een paar 100 mensen boomhutten gaan bouwen in bomen die gekapt moeten worden voor de weg (snappen ook niet hoe belangrijk dat hout is voor het kampioenschap Domtorens bouwen van tandenstokers).
  3. (reserveplan)En als dit allemaal niet mag baten kan Utrecht altijd nog een noord-zuidlijn aanleggen: goed voor de (buitenlandse) werkgelegenheid, de publiciteit (stel je voor: 50 jaar lang de duurste bouwput van Nederland!) en de infrastructuur, althans, de verstoring daarvan. Maar dat is weer goed voor het fijnstof.

Zie ook: De Uithof

Hoog SjacherijneBewerken

Het zakkenrollersparadijs van Nederland, vlak bij het CS. Mensen komen hier voor de voetbalrellen en de vrouwen vechten er om de koopjes. Er klinkt altijd fantastische muziek in dit overdekte winkelcircus. De muzikanten die hier wonen snoeren Gordon de mond en ontlokken Jerney een verzaligde glimlach. Ideale plek ook om doodgedrukt te worden mocht er paniek uitbreken.

TriviaBewerken

Utrecht is bekend om de Domtoren die wel 112 (help, politie) meter hoog is. Ook de grachten mogen er wezen, vooral de grote verzameling fietsen op de bodem is erg geliefd.

ReferentiesBewerken

 1. Waar we op proosten met een glas eerlijk Utrechts grachtwater!