LetterV.JPG

Veel vadsige varkens vechten voor vettig voedsel.
~ Urbanus van Anus over junk food.

De V is de meest mishandelde en miskende letter van het alfabet. Ze werd en wordt verward met de U, ze wordt misbruikt om de W te maken, en dit laatste wordt in het Engels dan nog aan de U toegeschreven, terwijl beide laatste letters oorspronkelijk niet eens in het Latijnse alfabet voorkwamen!

Vindingrijke soldaatBewerken

 
Victor Vesalius, uitvinder van de letter V.

De erudiete Romeinse militair Victor Vesalius was het beu dat zijn naam niet juist kon gespeld worden met het op dat ogenblik (we hebben het hier over 313 vóór C.) voor handen zijnde Latijnse alfabet. Hij zat wat naar zijn handen te turen, spreidde zijn vingers op allerlei willekeurige manieren, bestelde voor zichzelf en zijn tafelmakker twee pinten bekers wijn, en klaar was Kees Victor. De eerste officiële inscriptie met de nieuwe letter werd aan hem gewijd, en is nog altijd te zien op de 38ste steen van de tweede rij (van bovenaf geteld) aan de binnenkant van de linkerwand (komende vanuit Albano Laziale) van de watergeul van het Aqua Appia aquaduct te Rome:

Victor Vesalius Vond Vernuftige V


Veelzijdige letterBewerken

Nader onderzoek wijst uit dat deze miskende V wellicht de meest veelzijdige letter uit het alfabet is, toegepast in de meest veeleisende omstandigheden, ja zelfs in wiskunde!

Veelvouden en vermenigvuldigenBewerken

De V heeft bij de Romeinen zelfs dienst gedaan als getal en wel om op een korte manier het getal "vijf" te schrijven. Ver is deze methode niet gezocht: 't is gewoon de eerste letter van het voluit geschreven getal! En als men een V bovenop een andere, omgekeerde V zet, dan krijgt men het Romeinse getal X, dat dan "tien" moet voorstellen. Mooi opgeteld dus: knappe jongens, die Romeinen!.

VIPs en lettersBewerken

Zonder de letter V zouden de belangrijkste en onmisbaarste personen uit de XXste en XXIste eeuw niet de behandeling kunnen krijgen die hun rang vereist, en zouden zij zomaar de eerste beste loge binnenstappen, het eerste het beste zitje bezetten, of een toegangsticket betalen.

VIPS met een VBewerken

  • Karel V: hoewel men in Spanje deze beroemde keizer hardnekkig "Karel I" blijft noemen[1], zal hij voor de rest van de beschaafde wereld toch onder deze naam populair blijven.
  • Willem V van Beieren: vond naast zijn drukke politieke bezigheden nog de tijd om een totaal nieuwe klokkenluidtechniek te ontwikkelen, het zogenaamde "beieren".
  • Willem V van Nassau: stadhouder die niet hield van beieren. Wanneer een koster zich daaraan te buiten ging, placht hij te verzuchten: "'t Hooft loopt mij om."
  • Henk V.: hoofdverdachte in de Amsterdammerkettingzaagmoordenzaak

Vrede en victorieBewerken

Hoe had de beroemde Engelse VIP, de man met de meest ondanbare voorletters, Winston Churchill zijn gelederen kunnen motiveren, indien hij niet over de letter V had beschikt? Hoe had hij, op momenten van rust en kalmte, zijn sigaar op een enigszins elegante manier kunnen vasthouden? Zijn staf had al de slogan "We will win!" klaarliggen, toen hij ergens op een doos met chocolaatjes het woord "Victoria" zag staan, met een reusachtige V. De Tweede Wereldoorlog had voortaan een ander gezicht.

Vondsten met een VBewerken

  • V-1: voorloper van de V-2.
  • V-2: opvolger van de V-1.
  • Viagra: versleten ventjes vinden verloren viriliteit.
  • V-twin: HD (nee, niet High Definition. Kom onder die steen uit, Harley Davidson bestaat al meer dan 100 jaar!).

V in het SpaansBewerken

In het Spaans wordt de V uitgesproken als een B, simpelweg omdat men steeds V in plaats van B typte, doordat deze letters te dicht bij elkaar staan op het toetsenbord.

NotenbalkBewerken

  1. Enkel en alleen omdat er op hun grondgebied voorheen nog nooit een vorst met de naam "Karel" had vertoefd