Verjaardag

Feest.gif

Mensen die het vaakst hun verjaardag vieren, worden het oudst.
~ Kapitein Overduidelijk over verjaardagen

Verjaarde strafzaken worden nu juist niet ouder.
~ Geert-Jan Knoops over strafrecht

De verjaardag houdt de dag in dat iemand of iets anders dan een mens verjaart. Verjaren houdt in het geval van de mens in, dat iemand ouder wordt vanaf het moment dat iemand geboren is, omdat om de één of andere reden elke dag ouder worden buitengewoon vierenswaardig is voor ons mensen, terwijl oud worden vaak geassocieerd wordt met ellende, zie de vrouw.

Tijdens verjaardagen worden mensen breed gefeliciteerd. In het Nederlands geldt de algemene uitdrukking Gefeliciteerd! en Fijne verjaardag xxx, in het Vlaams gelden de algemene expressies Proficiat! en 'ne goeie!. Deze felicitaties/proficiateringen gaan vaak gepaard met wangkusjes, ferme handdrukken en het geven van cadeaus (leuke/stomme).

De verjaardag is een dagelijks feest dat gek genoeg enkel jaarlijks wordt gevierd. Omdat niemand elke dag zit te wachten op wangkusjes van vreemden, saaie gesprekken over politiek en de corruptie van de staat aan tafel, elke dag taart en schoonfamilie die op bezoek komt, wordt de verjaardag bij het overgrote deel van de wereldbevolking slechts eenmaal per jaar gevierd. De dag in kwestie bij de personen die hun verjaardag jaarlijks vieren is zeer vaak op de dag waarop zijzelf geboren zijn. Als deze dag echter niet uitkomt (of degene komt er zelf niet uit op deze dag), kan de verjaardag desgewenst op een andere dag gevierd worden, wat maakt dat ieders agenda zo grondig ongeorganiseerd raakt.

Verjaardagen zitten gebakken in de westerse cultuur en het vieren van de eigen verjaardag of de verjaardag van iemand anders geldt als voorwaarde om succesvol te kunnen integreren in een westers land. Het is mede de bedoeling zo veel mogelijk geld en cadeaus af te pulken van de mensen die je kent - dat is het hele idee achter kapitalisme: winstbejag. Het onthouden van iemands verjaardag en het daadwerkelijk feliciteren van iemand is echter nu precies geen voorwaarde voor een succesvolle integratie omdat het voor westerlingen op zich al moeilijk is om zelf überhaupt iemands verjaardag te onthouden. Binnen andere culturen worden geen verjaardagen gevierd (dit fenomeen is onbekend), wat maakt dat sommigen vinden dat de integratie van veel allochtonen moeizaam verloopt. Andere sommigen vinden weer dat verjaardagen vieren niet meer van deze tijd is; zij roepen op om in plaats van het vieren het vergeten van verjaardagen als voorwaarde te stellen voor succesvolle integratie.

Bij een verjaardag hoort bier.
Bij een verjaardag hoort ook appeltaart.
Bij een verjaardag horen eigenlijk ook bloemen.
Bij een verjaardag hoort vooral een goed humeur.

Notabele jaarlijkse verjaardagenBewerken

Notabele dagelijkse verjaardagenBewerken

Mensen die hun verjaardag vierenBewerken

Mensen die niet hun verjaardag vierenBewerken

Een groot deel van de mensen in deze lijst is Duits, of heeft een Duitse oorsprong. Alle mensen in deze lijst vieren hun verjaardag niet conform de koptitel, maar dit wil niet zeggen dat daarmee ieder mens met Duitse oorsprong zijn of haar verjaardag niet viert, conform de drogreden. Bij Fransen daarentegen, geldt deze regel weer wel. Zodoende:

Zie ookBewerken

Dit is een
PEEN

VoetnotenBewerken

  1. Afgeschaft bij Koninklijk Besluit.
  2. Is dood, dus vieren is fysiek onmogelijk.
  3. Is doo... vermoedelijk dood, desondanks wordt aangenomen dat hij zijn verjaardag niet viert.
  4. Is eveneens dood.
  5. Heeft geen leven, derhalve valt er niets te vieren.