Vogelhuisje

Een elitair vogelhuis. Compleet tegen het idee in.

Een vogelhuisje is de benaming voor huizen die beschikbaar zijn gemaakt om zo een plek te bieden voor de economisch allerkleinsten van het land.

GeschiedenisBewerken

Toen de welvaart steeg tijdens de Roaring Twenties werd veel meer toegankelijk voor de mensen, maar toen de beurskrach volgde werd veel volk plots arm. Toen de armoede uiteindelijk erkend werd, zo'n dertig jaar later, nam het aantal daklozen toe. De armoede was weliswaar erkend en geaccepteerd, toch waren degenen die iets tegen de armoede wilden doen niet erkend en geaccepteerd, want there is no way like the American way! (er is geen weg als de Amerikaanse weg, duidelijk refererend aan de infrastructuur) waar the highest living standards zijn (de hoogste levensstandaarden, duidelijk refererend aan de hoogte van de woningen). Juist om die hoge levensstandaarden in ere te houden en de armen een arm om de schouder te slaan, kwam er een goedkope oplossing voor de daklozen: een dak! Een dak met wat pilaren en wat muren en daar was een goedkoop huis voor de armen. Bedoeld om klein, maar fijn te zijn, modern, van de minimalistische gemakken voorzien.

De eerste Paleizen voor de Arbeiders werden dan ook ontworpen door minimalistische kubisten, want het moest simpel en goedkoop blijven.

Deze Paleizen voor de Arbeiders werden uiteindelijk geen succes, want niemand ging erin wonen omdat de huizen vaak niet geïsoleerd waren, geen deur hadden, niet rolstoelvriendelijk waren (er moest continu geklommen worden en er was geen lift), ze hadden geen redelijke hygiënische voorzieningen en ze waren erg klein en krap.

De armen hadden weinig te klagen, want als ze klagen werden ze er zonder pardon uitgeschopt. Zo klaagden er velen en zo verdwenen er ook veel sinds de komst van de vakbonden en andere humanistische organisaties die vonden dat deze Paleizen voor de Arbeiders geen fatsoenlijke woningen waren. De Paleizen liepen leeg en niemand wilde meer in zo'n Paleis wonen. Vanwege de enorme leegstand die zo aanhield, werden deze huizen vaak illegaal gekraakt door vogels die zich ergens wilden nestelen met hun er later pas bijkomende kroost. Omdat er geen wetgeving bestond omtrent kraken, werd het geaccepteerd dat deze Paleizen voor de Arbeiders nu Paleizen voor de Vogels werd, oftewel spottend "vogelhuisjes". Sindsdien zijn er weer vogelhuisjes gebouwd, speciaal voor vogels, omdat die arme beesten immers ook een dak zoeken en daarvoor voedsel beschikbaar te stellen voor in de koude, strenge winters waarin er niets te vertoeven valt voor die arme rakkers.

BouwstijlenBewerken

 
Een ongewenste indringer die tevergeefs in het vogelhuisje probeert te komen.

Eerst werden de oorspronkelijke Paleizen voor de Arbeiders gebouwd op of aan bomen, in kleine grootte, onopvallend veel afgekeken van de boomhut die kinderen vaak al geoccupeerd hadden. De Paleizen die aan de bomen hingen waren een revolutie in de huizenbouw, maar die waren na een tijd niet woonveilig verklaard omdat ze asbest gingen bevatten en geen fatsoenlijke ladder hadden om naar de ingang te geraken.

De latere Paleizen werden gemaakt van bomen en gebouwd aan huizen in plaats van andersom, waardoor het zodoende een huis aan een huis werd en mensen huur gingen betalen en de bewoners gingen aftroggelen. Des te meer redenen voor de bouwers om de huizen slechts toegankelijk te maken voor vogels, door de ingang dusdanig te verkleinen dat er geen zwerver meer in kwam.

Toekomst?Bewerken

Anno de 21e eeuw gold de trend less is more (minder is meer, duidelijk refererend naar dat minder meer is en naakt bekleed is) bij de moderne, westerse, ontwikkelde mens, waardoor de vogelhuisjes op een gegeven moment weer in werden (duidelijk refererend naar de intrek), zeker ten tijde van leegstand en de huizenmarkt die anno 2022 op zijn gat ligt.

Zie ookBewerken


Is't gebouwd, goedkoop of duur? Twijfel niet: architectuur!

Achmeatoren · Atomium · Berlijnse Muur · Bibliotheek · Bordeel · Brug · Café · Chinese Muur
Eiffeltoren · Euromast · Flat · Hotel · (Eigen) Huis · Kasteel · Koeltoren · Museum
Oncyclopediagebouw · Psychiatrische inrichting · Restaurant · Rotonde · Taj Mahal · Tunnel
Vogelhuisje · Witte Huis · World Trade Center (New York) · Zaanse Schans · Ziekenhuis · Zwembad