Voorwerp

Voorheen stond hier een plaatje van een stilleven. De appelen waren bijna aan het rotten, dus hebben we er maar taart van gemaakt.

Een voorwerp is een tastbaar, meestal onhandelbaar nutteloos object. Het is maar hoe je het bekijkt, want voor de ene is het glas altijd halfleeg en voor de andere halfvol. Begrijp je? Nee? Ach...

Het kan elk ding zijn dat zich aan de menselijke zintuigen voordoet, zoals seks. Hoewel seks geen voorwerp is, kan een fantasie wél een voorwerp zijn. Eigenlijk dan ook weer niet, maar wie zijn wij om nu daarover te oordelen? Dat is toch voor iedereen persoonlijk. Wanneer het echter een zaak, proces of persoon waarover men aan het spreken of denken is, noemt men dat Facebook. Daarop wordt altijd en overal geroddeld.

Voorwerpen worden meestal gebruikt om mensen mee te slaan. Dat is gewoon een feit. Alleen halen watten op korte termijn niet veel uit, toch kun je er iemand mee doodmeppen als je genoeg moeite doet. Je kunt ook Wikipedia uitprinten en het in boekvorm inbinden. Aangezien alle pagina's van het boek toch volstaat met volstrekt nutteloze informatie, kun je het boek als voorwerp een veel betere bestemming geven door het op iemands hoofd te laten vallen van een flatgebouw.

Sommige mensen die beeldende kunst bedrijven, zijn verknocht aan voorwerpen. Enkelen onder hen menen dat voorwerpen een soort magie uitstralen, tijd en ruimte doen ombuigen en zo onderdeel vormen van een stilleven. Ze willen als het ware niet dat het fruit in het mandje wegrot of dat de volle flessen leeg geraken. Het is bovendien al empirisch bewezen dat de polshorologes van deze kunstenaars gemiddeld 5 minuten achterstaan.

In de mechanica noemt men een voorwerp een lichaam. De lijn tussen mechanica en necrofilie is op dit vlak dus flinterdun.

Soorten voorwerpenBewerken

  • Gevonden voorwerp, alles wat onder de noemer "eerlijke vinder" valt: geld, spullen, een oningevulde belastingbrief, een hond, je partner...
  • Belanghebbend voorwerp
  • Bezittend voorwerp
  • Handelend voorwerp, een zinsdeel
  • Lijdend voorwerp, een lichaamsdeel
  • Meewerkend voorwerp, een zinsdeel
  • Ondervindend voorwerp, een zinsdeel
  • Leidend voorwerp, een... tja... voldongen feit...

Zie ookBewerken

Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: Voorwerp.