Het officiële logo van Wenen.

Wenen (Duits: Wien, Vlaams: Huilen) is de hoofdstad van Oostenrijk en nog veel meer. Er wonen zo'n 1,7 miljoen mensen en het is daarmee de derde Duitstalige stad.

GeschiedenisBewerken

Wenen werd gesticht door de Romeinen die net inzagen dat ze de Germaanse stammen boven de Donau en de Rijn niet konden verslaan. De Romeinse barstte in tranen uit en sprak met de woorden: "Ubi lacrimae cadunt in civitatem clamat ad me de terra." Dit kan worden vertaald als: 'Op dezer pleck waar mijn traenen den grond raecken zal een neederzetting uit den gronde rijzen. Ener stad dien met mij weent en het verlies van den Romeinsen trots zal gedenken.'

Zo geschiedde en de stad Wenen kreeg haar naam en status aangezien niemand ooit verder heeft gedurfd dan Wenen in veldtochten. Wenen werd aan de ene kant een succes voor de verdedigers van de stad, maar voor de meeste aanvallers was Wenen de stad waar men niet verder meer kon. Karel de Grote faalde als eerste in Wenen en zag in dat zijn Heilige Roomse rijk(dat overigens niet heilig, niet rooms en niet rijk was) maar beter niet kon uitbreiden na Wenen.

Later werd Wenen de hoofdstad van het Oostenrijkse rijk (of het Oostenrijk) de keizers van het Oostenrijk voelden zich veilig in de stad, dit had ook een reden gezien de reputatie van de stad. Wat de keizers echter niet inzagen was dat iedereen tot de stad kwam, en niet verder. Wenen zou dus altijd ingenomen worden maar niemand was in staat een rijk verder uit te breiden. Het Oostenrijk heeft ook altijd pech gehad en steeds meer kreeg Wenen een reputatie als ongeluksstad. Het ongeluk ging door en het eigenlijk zeer sterke Oostenrijk werd de stad uitgejaagd door de Ottomanen die vervolgens geen succes meer boekten en de Oostenrijkers konden hun geliefde stad heroveren.

In de tijd voor Napoleon begonnen de Oostenrijkse keizers in te zien dat Wenen ongeluk bracht en men probeerde de stad een nieuw imago te geven zodat andere landen de stad zouden willen hebben, zo probeerde de Schnitzels (Inwoners van Wenen) te doen alsof Wenen een geweldige culturele stad was en er werden prachtige paleizen gebouwd. Enkele stakkers als W.A. Mozart en L. van Beethoven trapten erin en besloten zich in de stad te vestigen. Voor beide componisten liep het slecht af in de stad, Mozart stierf zeer vroeg en Beethoven werd doof.

 
Napoleon Bonaparte in de Kärntnerstraße te Wenen.

Er was nog een stakker die dacht dat Wenen wel aantrekkelijk was, namelijk Napoleon Bonaparte. Hij besloot daarom keizer van Frankrijk te worden en Wenen in te nemen. Uiteraard met enorm veel succes... tot Wenen, waarna hij werd teruggedreven door de Russen en vervolgens verbannen naar een eiland nabij Italië. De Russen zagen hoeveel ongeluk Wenen bracht en gaven het weer terug aan Oostenrijk, die weer probeerden de stad aantrekkelijk te maken.

Er kwam pas weer een kans om Wenen te verliezen in de Eerste Wereldoorlog, nu lag Oostenrijk onder Duitsland en de Oostenrijkers hadden een plan om Wenen te verliezen. Ze begonnen met een oorlog tegen Servië die hulp zouden krijgen van Rusland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De Oostenrijkers zouden alleen hulp krijgen van Duitsland die hopelijk niet in staat was om een oorlog tegen de rest van Europa te winnen zo zou Wenen misschien eindelijk worden vernietigd of veroverd door een ander land. Nu bleek echter iets anders, Duitsland was wél in staat een oorlog te voeren tegen de geallieerde landen en boekte een hoop succes. Zoveel succes zelfs dat de Duitsers uiteindelijk ervoor hebben gezorgd dat Wenen in de handen van Oostenrijk bleef omdat ze er zoveel geld in hadden gestopt, dachten de Duitsers.

Sommige Oostenrijkers waren het zat om steeds te moeten verliezen en bepaalde Oostenrijkers verhuisden naar Duitsland. Eén van hen, Adolf Hitler, schopte het zelfs naar de top en besloot wraak te nemen op de stad door het in te nemen en oorlog te voeren met de rest van de wereld. Weer viel deze oorlog tegen en Duitsers boekten weer enorm veel succes tot grote verbazing van de Oostenrijker. Hitler zag nog een laatste kans om Wenen kapot te krijgen door te doen alsof Oostenrijkers gestoord zijn, dit deed hij door zelf de meest verschrikkelijke dingen te doen zoals hele etnische groepen uitmoorden. Helaas kregen uiteindelijk de Duitsers hiervoor de schuld en Wenen bleef bestaan als hoofdstad van het enorm gereduceerde Oostenrijk.

GeografieBewerken

Wenen ligt vrij dicht bij de Slowaakse, de Tsjechische en de Hongaarse grens. Oostenrijk probeert de drie landen al jaren te overtuigen van het feit dat men Wenen moet overnemen, want het is een geweldige stad. De drie landen hebben de deals steeds zo aangepast dat zij juist een groot deel van het land kregen, maar met Wenen uitgezonderd, gezien de reputatie. Oostenrijk is steeds weer zo dom geweest om daar in te trappen en heeft zo haar status als machtig land verloren. Nu is het Oostenrijk een soort derdewereldland dat een groot deel van haar vermogen dankt aan wintersport-toeristen en Mozart-fans. Oostenrijk is niet eens in staat wat eer te krijgen bij Beethoven aangezien Beethoven Duits is.

Kunst en CultuurBewerken

Er is onlangs haar duistere geschiedenis een hoop kunst en cultuur in Wenen. Juist omdat Wenen zo succesvol is geweest in het lokken van kunstenaars is er een grote variatie aan kunst. De verschrikkelijk slechte omstandigheden in Wenen hebben vele kunstenaars geïnspireerd om zich aan de sfeer aan te passen. Zo ontstonden stromingen waarin weemoedigheid centraal stond. Beethoven was een van de grootste componisten van Wenen en stond bekend om zijn wat agressieve karakter, dit omdat hij doof was geworden en iedereen in Oostenrijk vanaf dat moment haatte. Zo werd woede een steeds terugkerend aspect in zijn muziek, dat heeft latere componisten enorm beïnvloed.

In Wenen houdt men ook erg van eten, ze hebben toch niets anders te doen dan er het beste van maken, zo ontstonden gerechten als Sachertorte, Apfelstrudel en Wiener Schnitzel. Wiener Schnitzels hebben de bevolking van Wenen ook haar bijnaam bezorgd.

BevolkingBewerken

Schnitzels staan erom bekend dat het enorme arrogante en sacherijnige mensen zijn, maar wat verwacht men anders met zo'n ongelukkig bestaan. In 1961 besloot men een muur om Wenen te bouwen(zie: Weense muur zodat het ongeluk niet verspreid kon worden, schnitzels werden van een afstand geobserveerd en elke dag wordt er een koe geofferd aan de bevolking zodat men zich kan voeden. Deze traditie staat bekend als Schnitzelwerfen in Oostenrijk. Iedereen die ooit in Wenen is geweest mag er niet meer uit, daarom de enorme bevolking van 1,7 miljoen.

OnderwijsBewerken

Er staat een universiteit in Wenen, deze universiteit is een van de weinige manieren om Wenen bij de rest van de wereld te houden, er mogen ook buitenstaanders in de universiteit van Wenen studeren en vervolgens de stad ook verlaten vanwege het hoge aantal gestoorde wetenschappers dat ervandaan komt zoals Erwin Schrödinger, de wereld zag in dat gestoorde wetenschappers nodig waren om het intellectuele gezelschap wat meer kleur te geven.

Zie ookBewerken


Dies Artikel ist geschrewen durch einen Deutscher!

}