Wierook

OnNieuws OnNieuws heeft een nieuwsartikel over dit onderwerp: Priesters gaan in staking wegens beperking van wierook in de Kerk


Het stinkt
~ Kapitein Overduidelijk over wierook

Wierook is een verdovend middel dat gewonnen wordt van de wierookboom Boswellia. De rook van verbrande wierook is licht hallucinerend en veroorzaakt bij langdurig gebruik goedgelovigheid. Het is al eeuwen in gebruik in de kerk.

Oorsprong en Geschiedenis van de WierookBewerken

De buitenaardse oorsprongBewerken

 
De oer wierookboom op de planeet Niburu.

De wierookboom Bosswellia komt oorspronkelijk van de voormalige Ruimtenazi-planeet Niburu. Hier werd de boom vereerd als vredesgod. Waarschijnlijk was deze boom ook een van de bepalende factoren in het het vredige samenleven van de Ruimtenazi's. Het verspreiden van een extract van de Wierookboom speelde een belangrijke rol in vele religieuze ceremonieën van de Ruimtenazi's. Hiervoor gebruikten ze geavanceerde spuitbussen die echter de ozonlaag van hun planeet ernstig aantastte. Dit zorgde ervoor dat hun planeet onleefbaar werd. De Ruimtenazi's hadden al een ideale vervangende planeet gevonden die zelfs nog beter was dan hun oude planeet. Ze laadden zichzelf en het zaad van hun heilige bomen in vele ruimteschepen en vlogen weg. Tijdens hun lange reis kreeg echter één van de schepen motorpech en stortte op Aarde in de buurt van het huidige Oezbekistan neer. De Ruimtenazi's kwamen door de klap om, maar het wierookzaad was sterk en sloeg wortel in de vruchtbare aarde van de planeet Aarde. Langzaam maar zeker verspreidde de boomsoort zich over het Aziatische continent.

Ontdekking in AziëBewerken

De mensen in het oosten hebben het gebruik van wierook in de loop van de geschiedenis ontdekt, vergeten, opnieuw ontdekt, gemonopoliseerd, vergeten, opnieuw ontdekt, verboden, vergeten en opnieuw ontdekt. Djenghis Khan ontdekte het zelfs zonder het te weten. De bekende verslaggever Kong Foetsie volgde tijdens Djenghis' veldtocht in Transoxanië (het huidige Oezbekistan) en vroeg hem waarom hij eigenlijk zo graag vocht, martelde, plunderde en brandschatte. Djenghis' antwoord was: "En als ik de mannen van het dorp verslagen heb, polo gespeeld heb met de hoofden van de doden, hun ingewanden gevoerd heb aan mijn honden, de overlevenden geketend en gemarteld heb en ik hun vrouwen en dochters gebruikt heb, hun schatten heb verzameld en hun vee heb gebraden, dan steek ik hun huizen in brand. En dan komt een rust in mij als ik het vuur zie en de rook ruik. Dan voel ik me verbonden met het goddelijke en dan weet ik dat ik uitverkoren ben." Archeologisch onderzoek heeft aangetoond, dat de huizen in Transoxanië waren opgetrokken uit Boswellia-hout.

Tibetaanse monniken hadden de omweg van roven en moorden niet nodig en ontdekten bij een bosbrand dat je goddelijke gevoelens krijgt van wierook. Het bekende "ooooooooooooooohm", wat monniken reciteren onder hun meditatie, is eigenlijk het begin van: "Oh man wat ben ik stoned, dit is echt heavy shitwierook, weet je" Omdat ze echter zo stoned zijn, komen ze niet verder dan de eerste m en beginnen opnieuw met de eerste o.

De Chinese Keizer Dong Sui ontdekte tot zijn verdriet het effect van wierook bij de veldtocht tegen Tang Gaozu. Dong Sui was met zijn troepen op weg naar de Vung Ving Vang vallei waar de opstandeling onder leiding van Tang Gaozu zich zouden ophouden. Na een lange mars door bittere kou sloegen zij hun kamp aan de rand van het Bung Bing Bong bos en legden vele kampvuurtjes aan om de kou te verdrijven. In het bos groeiden echter alleen boswellia bomen en weldra was het hele leger lekker aan het zweven. De opstandeling van Tang Gaozu stootten bij toeval op het kamp en hadden geen enkele moeite hel leger van Dong Sui te verslaan. Dit betekende het einde van de Sui dynastie en het begin van de Tang dynastie.

Introductie in EuropaBewerken

Tijdens zijn reis door Azië zag Marco Polo de vele toepassingen van wierook. Hij nam een proefpakketje met zaden van de wierookboom mee als cadeautje voor paus Pius 8-B, in de hoop zo meer kans te maken op een plekje in de hemel. De paus zag meteen het potentieel van dit krachtige kruid en liet grote wierookplantages aanleggen. Hij voerde het gebruik van wierook in de mis in (zie onder) en verkocht het ook aan hem goed gezinde vorsten. Het gemak waarmee de katholieke landen Portugal en Spanje Zuid-Amerika konden veroveren is het regelrechte gevolg van hun gebruik van wierook. Spaanse en Portugese troepen waren altijd vooruitgegaan door priesters die fanatiek met hun wierookvat zwaaiden. De Zuid-Amerikaanse indianen bleken namelijk bijzonder slecht bestand tegen wierook. Het grootste deel stierf na drie inademingen van wierooklucht en de rest werd bijzonder dociel. Dit werd in de katholieke propaganda natuurlijk gepresenteerd alsof de kracht van het geloof de heidenen geveld had.

Wierook in het hindoeïsmeBewerken

De ontspannen manier waarop hindoes grote problemen gelaten over zich heen laten komen wordt vaak verklaard door hun geloof in reïncarnatie. Bijvoorbeeld: "Ik heb een been verloren, maar wat geeft het? In mijn volgende leven krijg ik wel weer een nieuw been en anders het leven daarna wel". Alhoewel het niet is uit te sluiten dat het geloof in reïncarnatie een zekere rol speelt, is de belangrijkste oorzaak van deze levenshouding toch het gebruik van wierook. In het hindoeïstische geloof wordt namelijk vooral wierook gebruikt die gewonnen wordt uit de Boswellia Bhaudajaima. Deze wierook heeft een bijzonder ontspannende werking en kan bij overmatig gebruik zelfs leiden tot totale onverschilligheid.

Wierook in de katholieke lithurgieBewerken

 
Wierookvat (ca. 1743) zoals gebruikt in de Rooms Katholieke eredienst. Let speciaal op de bijzonder elegant gesmede zwaaiketting.

In de katholieke kerk wordt de wierook van de Boswellia Sacra gebruikt. Deze wierook heeft een sterk bedwelmend effect, maar heeft als nadeel dat het moeilijk brandt. Daarom wordt het in een speciaal wierookvat (zie afbeelding) brandend gehouden op een steenkooltje. Verbranding van steenkool vraagt bijzonder veel zuurstof. Daarom wordt voortdurend met het wierookvat gezwaaid om het vuur gaande te houden. Katholieke priesters nemen dit zeer serieus, want de eerste keer dat een priester het wierookvuur uit laat gaan, krijgt hij stokslagen, de tweede keer zweepslagen en de derde keer wordt hij verdronken in wijwater. Priesters beoefenen vaak athletische disciplines als rollatorwerpen en dwergslingeren om in conditie te blijven voor het wierookvatzwaaien. Ondanks hun onpraktische kleding hebben katholieke priesters bij de Olympische Spelen al heel wat medailles in deze disciplines weggesleept.

Dankzij het verslavende effect van wierook is de katholieke kerk succesvoller in het vasthouden van gelovigen dan de protestantse kerk.

Wierook en de VerlichtingBewerken

In de periode 1500-1600 mislukten in Noord Europa bijna alle wierookoogsten. Als gevolg daarvan braken in heel Noord-west Europa ontwenningsopstanden uit, zoals bijvoorbeeld de 80-jarige oorlog. Nadat de meeste mensen waren afgekickt kon het tijdperk van de Verlichting aanbreken, waarin wetenschap en filosofie zich met duizelingwekkende snelheid ontwikkelden.

Wierook en de protestantse kerkBewerken

Door het ontbreken van wierook in Noord-west Europa vanaf 1500, verloor de katholieke kerk daar snel veel klandizie. Een deel van de katholieke kerk besloot het kerkproduct te restylen en onder de merknaam protestantisme op de markt te brengen. Het restylen hield voornamelijk in dat het geloof van zijn mystieke franje werd ontdaan, zodat dit de nu nuchtere Noord-west Europeanen meer zou aanspreken. In eerste instantie was dit nieuwe geloofsmerk een groot succes, maar door de toenemende nuchterheid verlieten de mensen uiteindelijk toch ook de protestantse kerk.

Wierook en de islamBewerken

De islam weet zijn gelovigen zonder wierook in de moskee te houden. Er wordt vermoed dat dit te maken heeft met hypnotiserende teksten die alleen te horen zijn als je de Koran van achteren naar voren leest. Pogingen de Koran van achteren naar voren te lezen hebben geleid tot tongrot en keelbreuk, maar dat heeft geen bevestiging van deze theorie opgeleverd. Een andere reden kan zijn, dat in overwegend islamitische landen de Koran als enig ware tekst wordt beschouwd en andere teksten daarom verboden zijn. Zo weet de bevolking niet eens van het bestaan van ongelovigheid af. Deze situatie is te vergelijken met de positie van de katholieke kerk ten tijde van de renaissance, toen steeds zwaardere dosis wierook moesten worden gebruikt om gelovigen van dwaalwegen (zoals de wetenschappelijke) af te houden. Maar de meeste plausibele verklaring is dat in de inkt waarmee de koran gedrukt is een nog onbekende benevelende stof verwerkt zit.

Staafjeswierook en hippiesBewerken

In de jaren zestig reisden hippies massaal naar India af omdat het gerucht de ronde deed dat je daar goedkope wiet kon krijgen. Daar ontdekten ze staafjeswierook, die een veel sterker effect heeft dan wiet en bovendien goedkoper en legaal is. Staafjeswierook wordt gemaakt van de Boswellia neglecta. Het gebruik van staafjeswierook leidt tot sterke haargroei en een verwaarlozing van de hygiëne.

Wierook en de opiumwetgevigBewerken

De opiumwetgeving heeft als voornaamste doel het staatsmonopolie op de wierookimport te beschermen tegen concurrerende roesmiddelen.

Zie ookBewerken