Wikia Wikia Wiki

Wikia Logo.png

Wikia ad.gif

Geheime raad gehouden door Jimbo Wales. Daar smeedden ze snode plannen.

Wikia (voorheen Wikicities als telecommunicatiebedrijf) is een communistische beweging die instaat voor de eenheid en vereniging tussen wiki-sites en de almachtige overheersing ervan. De EU heeft het commerciële bedrijf sinds de oprichting ervan financieel gesteund en tot op heden vormt het een constante bedreiging voor de schatbewaarders van de humor, de democratie, het reeds corrupte rechtswezen en de veiligheid.

Kijk, dat is nu het grote gebrek aan de vrijheid van de mens: iedere zwakbegaafde kan een zo'n bedrijf uit de grond stampen en denkt daarna dat hijzelf alles weet over zaken doen.
~ Criticus over de vrijheid van de mens.

Nil Volentibus Arduum.[1]
~ Bart De Wever beantwoordt de criticus

Divide et impera![2]
~ De Wever over de benaderingstactiek van Wikia tegenover andere wikisites


Communisten moeten het land uit!
~ Geert Wilders

Verrek! Ik wou op een link klikken, maar schoof uit met mijn computermuis. En nu ben ik op een sekssite gekomen omwille van die advertentie ernaast...
~ Kapitein Overduidelijk

Ik zal het probleem wel oplossen. Geef je de link eens?
~ Geile nerd-vriend van Kapitein Overduidelijk

Bedoelde u "IKEA"? Nee? Laat dan maar zitten.
~ Google

Schept gemeenschappen? Da's wel mijn job hè!
~ God

Monaco is gesticht in Amerika.
~ Wikia over de lay-out.

AlgemeenBewerken

What's in a name?Bewerken

Het is zogezegd de naam van een verzameling wiki's aangedreven door ("powered by") MediaWiki, na deze organisatie onder druk gezet te hebben. Een wiki was toen een persoonlijk platform voor PC's om verschillende programma's te configureren[3]. MediaWiki zelf is een organisatie van hardwerkende nerds die continu software ontwikkelen, maar de organisatie was destijds (net na de val van de communistische DDR) helemaal niet voorbereid op een mogelijke bezetting van een ander bedrijf. Met vuurwapens en pantzerwagens bezette Wikia het terrein van MediaWiki en gijzelde een handvol werknemers. Het Amerikaanse leger had de raid opgemerkt en omsingelde Wikia. Helaas was het kwaad ondertussen reeds geschied: een aantal servers werd Wikicities' bezit en werden getransporteerd naar San Fransicso, hun geheime basis. Het slagveld met het leger hield op na het terugtrekken van een aantal colonnes van Wikia. Politieposten op de snelwegen werden omvergereden en de politie in Californië was in die tijd machteloos. Perfecte ingrediënten voor een geslaagde gijzelingsactie.

Deze Wikia wiki's zijn gratis voor particulieren, als lokmiddel voor de surfende depressieve mens, die denkt dat hij/zij niks heeft bereikt in het leven. Zo starten veel mensen een wiki op, in de hoop dat ze beroemd worden. Echter, van veel webdesign hebben die personen geen kaas gegeten en zo raakt de naam van een volwaardige wiki (met intelligente bijdragende gebruikers) besmeurd. Als lokmiddel heeft Wikia ook die groene uitnodigende knop "Maak een nieuwe wiki", en zonder veel vijven en zessen[4] - als een kieken zonder kop - maken die mensen een nieuwe wiki, onwetend dat ze voor hun eeuwige gevangenschap getekend hebben. Men schat dat minstens 8000 mensen gevangen gehouden worden in deze sluwe onderneming, die opgericht is in oktober 1984 door Jimmy Wales en de aartsengel Angela Beesley Starling. Tot 2004 heette Wikia Wikicities: hieruit blijkt dat ze grootse ambities hadden om steden te veroveren. Gelukkig zijn ze hiertoe nog niet in geslaagd.
In tegenstelling tot Uncyclomedia is Wikia een commerciële service geldmolen die lak hebben aan beperkingen op beplakkingen van advertenties in het openbaar, aan de BTW-maxima op de internetverbinding en het klikgedrag van hun schrijvers.

WikipediaBewerken

Dit is een
KOMKOMMER

Wikia is dan ook -hoe kan het ook anders- een zusterbedrijf van Wikipedia en Wikimedia, en heeft uiterst vijandelijke verhoudingen met Uncyclomedia. Winstbejag en andermans brood afnemen is hun terrein en met het geld dat Wikia verdient gaan de duistere kopstukken ieder jaar met vakantie naar Hawaii. De opgedane winst die men heeft gewonnen door politieke infiltraties en afpersingen van derden wordt gebruikt om de servers van zowel Wikipedia als Wikia te sterken, met als doel de kracht van het communisme te vereeuwigen en te verspreiden. Geruchten doen zelfs de ronde dat Rusland en De volksrepubliek China de censuurcampagne van Wikia/Wikipedia financieren.

KinderdagverblijvenBewerken

Wikia had naast de uitbreidingsplannen ook voorstellen op tafel over het oprichten van mogelijke kinderdagverblijven. Wikia zou kinderen willen aansporen om al van kleins af wiki's te bewerken en op te richten. De overkoepelende naam zou Wikia Kids heten met als slagzin "educating communities" in plaats van het gebruikelijke "creating communities". Die vlieger ging uiteindelijk niet op, omdat Wikia hiermee in opspraak kwam door de kinderrechtenorganisatie UNICEF.

GeschiedenisBewerken

BerlijnBewerken

 
Wikia verweert zich tegen de Westerse democratieën en heeft het communisme als filosofie.
(Afb. IJzeren Gordijn op de grens met de DDR)

Wikicities liet zich inspireren door het communistische oosten, dat tot 1989 een bondgenoot had: Berlijn. Men beschouwde de stadstaat en de DDR errond als een communistisch eiland in de al te rechtse zee. Wikia vond dus dat er een andere politiek moest heersen over het internet en dat het volk er zich maar naar moest schikken. Alleen zo kon het communisme nog voortbestaan. Een aantal communistisch gezinden voelden zich dan ook geroepen om het zo goed en zo kwaad mogelijk in stand te houden. Net zoals Berlijn houdt Wikicities zijn inwoners vast, opdat potentiële kennis en werkkrachten niet verloren zouden gaan. Alleen het omgekeerde ging wel: een communistische gebied betreden was super. Helaas, men kon er nooit meer uit.

JoegoslaviëBewerken

Na de oprichting in 1984 voelde het bedrijf een groter wordende vijandschap jegens zichzelf. Steeds meer communistische landen werden centraler en Rusland (samen met haar bondgenoten) brokelde af. Een resultaat daarvan was de oorlog die reeds in 1991 woedde in Joegoslavië. Het bedrijf zag ook toe hoe de Verenigde Staten een duit in het zakje deden om aan te sluiten bij de NAVO-troepen. Wikia (Wikicities) besloot om te bemiddelen en te onderhandelen, want een verlies van meer telecom-klanten in de Balkan zou het bedrijf niet kunnen slikken. Later dat jaar was het zover en Wikicities verloor inderdaad veel. De kers op de taart waren de Bosnische oorlogen. Wikicities kreeg rake klappen in het gezicht en stevende af naar een faillissement. Om dat tegen te gaan, schakelden ze een nieuwe hoop in (in overleg met de EU): de EUFOR(IE) (de strijdmachten van de Europese Unie). De EUFOR slaagde erin om communistische sympathie te winnen van Rusland en slaagde erin om vrede te bewaren tot in 1999.

Amerika had gauw Wikicities' plannen door, die bij hen een averechts effect hadden. Communisme moet en zal verdwijnen in Europa, zo klonk het in hun kamp. Amerika bombardeerde de parlementsgebouwen in Servië op 24 maart.
Ondertussen kreeg Wikicities financiële steun van de EU, waarvoor de EU-burger nietsvermoedend voor moest opdraaien.

Belgische federale regeringBewerken

 
Leterme zag het even niet meer zitten.

Wikicities opende vestigingen in tal van steden en bereikten ook Brussel, waar ze in de Jozef II straat (dicht bij de gebouwen van de EU) hun uitvalsbasis voor Europa neerplantten. Als reactie op het verlies van verschillende klanten in de oorlogen in Joegoslavië, wilde Wikicities hervormingen doorvoeren voor betere efficiëntie. Ook de Belgische overheid investeerde in Wikicities' programma en besloot om 1,2 miljard in telecommunicatie te steken. Wikicities nam grote bedrijven over zoals Tele2 en Belgacom en kwam er weer bovenop. In 2004 veranderde Wikicities van naam en werd Wikia. Wikia zag een nieuwe, populaire mogelijkheid om informatie te delen op het internet. Het bedrijf nam het Wikipedia-concept over en Jimbo Wales profileerde zich als 'oprichter van de aanvullende online-bib'. Vanaf dan zou het zich volledig toewijden aan het internet. Na de hervormingen had het in het jaar daarop toestemming gevraagd aan de EU om de domeinnamen in België over te nemen. De EU en de Waalse overheid (Wallonië stond immers op economisch gebied niet zo sterk) stonden op het het punt het voorstel te aanvaarden. Maar Yves Leterme en Bart De Wever, die samen het toenmalige kartel vormden, stemden tegen, waardoor zij met veel tegenkanting van de Walen te af te rekenen hadden. Dit sleepte een aantal jaren aan en uiteindelijk, in 2007, zou er een definitieve beslissing komen. Die beslissing kwam er echter niet. Samen met parlementaire conflicten leidde dit tot de val van de Belgische federale regering Leterme I.


IntrigesBewerken

Dat de EU een belangrijke geldmotor is van verschillende frauduleuze projecten, is al langer bekend, maar dat het leidde tot de val van verschillende belangrijke politieke instanties is vrij frappant. Wikia voelde de bui al hangen en zorgde ervoor dat men de media het stilzwijgen moest opgeleggen met een smak geld (vermoedelijk met het geld dat Wikia aan zijn aanhangers verdiend heeft). Desalniettemin verloor Wikia aan populariteit, maar de communistische wereld schroefde dit al gauw terug door zijn leden dwangmatig af te persen, door het heffen van tol op zijn sites, ter compensatie van de advertentieloosheid op die sites. Intussen (in de periode 2008) kwam Angela Beesley in opspraak na het benaderen van een beheerder van Oncyclopedia. Zij wou immers de grootste Nederlandstalige humorsite op Wikia's servers zetten en de sitegemeenschap laten "genieten" van verscheidende "voordelen", wat gedefinieerd kan worden als een ondoordachte, onverantwoorde zet. Het hield in dat de humorsite ook deel zou uitmaken van de communistische ideeën die schuil gaan achter Wikia.

2009Bewerken

Ondertussen werd het aantal actieve manifestanten in UnMeta tegen Wikia groter en zorgden die er onder andere voor dat Wikia een drietal sites moest sluiten. Een schokgolf door de pers was merkbaar: zij wisten immers dat zoiets nooit gebeurde. Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje doorheen het weefsel van het internet en Jimbo Wales werd overstelpt door media van de hele wereld. Het besef was inderdaad groot bij de medeoprichter van de communistische beweging, groot, eveneens, waren zijn vaardigheden om Wikia op hoop van zegen nog in een goed daglicht te stellen.

UncyclopediaBewerken

Op 10 juli 2006 werd Uncyclopedia ook een website van Wikia. J. Huang, de naïeve gokchinees (Zehun Ye zou er ook voor twee stoelen tussen zitten!), verkocht de domeinnaam uncyclopedia.org aan Wikia, wat de bal aan het rollen deed. Het drama was nooitgezien: de moedwilligen die de annexatie niet zagen aankomen werden tot slaaf gemaakt en gehersenspoeld door het brein achter Wikia. Sommige konden net op de vlucht slaan, hun bewerkingen op de wiki ongedaan maken en met pijn in het hart emigreren. De machtshebbers werden verbannen en nieuwe, extreemlinkse militanten zwaaiden met de scepter. De onrechtmatige claim hebben de overige talentvolle schrijvers niet kunnen verorberen en bovendien werden ze zelf weggepest. Welkom Wikia! Dag humor! Vaarwel plezier en belevenissen!

Ondertussen werd ook UnMeta verzwakt door de übermachtige positie van Wikia: de toevoerkraan van graan en nieuwkomers werd gauw dichter geschroefd en de andere landen die deel uitmaakten van de onafhankelijke, niet-commerciële bond kregen steeds slechtere oogsten. UnMeta wilde hiermee komaf maken door een alliantie op te richten tegen alle kwaad dat dreigde te infiltreren in de humorwereld van de bond. De eerste stappen werden gezet door het Engelstalige blad ComplaintWiki op te richten en een domeinnaam te registreren op Wikia's eigen terrein: We Hate Greedy Corporates.

Op 24 juni 2010 besloot Oncyclopedia samen met andere talen een petitie te tekenen die stelt dat de communistische gemeenschap zich volledig moest loskoppelen van de arme, talentvolle humorgemeenschap die niets anders verdient aan zijn artikelen dan eeuwige roem, in tegenstelling tot Wikia's winstbejag op kap van het gelijkgestelde, hardwerkende individu.Met de krachtige slagzin "We hate greedy corperates" startten enkele activisten de Hate Wikia Wiki.

De kopstukkenBewerken

 
Kopstuk Wales samen met Angela.

De grote kopstukken achter deze beweging, Angela Beesley en Jimbo Wales, zijn niet de enige personen. Ze hebben tot op vandaag de dag reeds een heel netwerk uigebouwd dat verspreid zit van Australië tot Amerika, Europa en zelfs China. Met het laatste zijn de verstandhoudingen optimaal (vanwege de eensgezinde politiek); China ijverde zelfs om Wikia te laten opnemen in de censuurcampagne op het internet[5].

Angela BeesleyBewerken

Het brein achter de hele organisatie. Onder de huid van dit vrouwmens schuilt een heus monster, dat alleen belust is op geld en adverteerders. Zij is woonachtig in de stad Sydney in het Down-under en heeft haar kantoor op de hoogste verdieping van het Wikia-flatgebouw. Samen met haar echtgenoot, Mr. Starling (een Australische maffioso), geeft zij veel geld uit aan reisjes, safari's en juwelen. Het reizen gebeurt met een privéjet[6]. Als kopstuk biedt zij "hulp" aan de gemeenschap van Wikia, maar als iemand haar hulp nodig heeft blijkt zij met de noorderzon verdwenen te zijn. Aangezien het koppel geen kinderen heeft, wordt het geld heus niet op de rooster geteld. De verleidelijke rode lippen, de zwarte, blinkende laarzen en stralend gezicht zijn haar troeven opdat ze zo rijke mannen zou verslinden om hen om te kopen. De ene moment op de andere duikelt zij met één in bed om 's nachts de visakaart te ontnemen en weg te wezen, uiteraard onder gretig toezicht van Mr. Starling die in de kast van die bewuste hotelkamer verborgen is. Zij smeedt snode plannen met Jimbo Wales, die de medeoprichter is van Wikia.

Jimbo WalesBewerken

 
Geld moet rollen, zegt Wales...

Jimbo Wales kan dan weer genieten van de inkomsten op de patenten van Wikia die hij bij het oprichten verworven heeft. In grote sommen geld wordt deze man betaald door puissant rijke gokchinezen, die hem dan de censuur des rijks nog eens extra in het geheugen peperen. Dat geld verdwijnt dan naar een geheime bankrekening in Liechtenstein, waar niemand de torenhoge sommen kan schatten of inkijken. Intussen strijkt hij nog eens geld op van regelmatige doneeracties op Wikipedia. Wikipedia heeft zogezegd niet "genoeg" geld om blijven te bestaan, dus staat er ieder jaar opnieuw een schreeuwerige zin om de site finacieel te steunen. Uiteraard kunnen de betweters op Wikipedia fluiten naar dat geld. Zo zien zij immers jaarlijks een transcriptie van ongeveer 6 miljoen Amerikaanse dollars verdwijnen naar het conto in de Alpen. "Dankuwel Wikipediafielen!" klinkt het vanuit de spiksplinternieuwe Ferrari van Mr. Wales.

Gil PenchinaBewerken

 
Wikia bestaat ook in het geel.

Deze schuchtere onbekende houdt zich meer op de achtergrond, maar dat wil echt niet zeggen dat hij onbelangrijk is in het geheel van de organisatie. Deze persoon is immers de opperbaas himself en zorgt dat het reilen en zeilen van Wikia's expansiebeleid goed verloopt. Met een beetje hulp van Mr. Starling en Google krijgt hij dagelijks een omloop van tienduizenden dollars binnen, alleen door de adverteerders die op slechts een vierkante centimeter van een Wikia site hun reclameboodschappen willen doen verschijnen. De man was zelfs afgetreden bij eBay om 's werelds grootste communistische groepering te besturen en dat hij wist dat hij zo de 30 minutes of fame kon inruilen voor een eternal fame.

Wikia in de taalBewerken

Wikia is in het Nederlands onveranderlijk, wordt zelfstandig gebruikt en heeft geen meervoud. Het heeft een Latijnse oorsprong en werd vervoegd volgens het vrouwelijk model "rosa":

 • Wikia
 • Wikiam
 • Wikiæ
 • Wikiæ
 • Wikiã
 • geen meervoud

Het woord staat gelukkig nog niet in de Dikke Van Dale.

ReferentiesBewerken

 1. Voor zij die willen, is alles mogelijk.
 2. Verdeel en heers.
 3. Vandaag het controlepaneel configuratiescherm.
 4. Zonder ook enige contracten te tekenen en kleine letters te lezen...
 5. Wat wel eens het einde van de humorsites van Wikia zou kunnen betekenen. In dat geval zou Uncyclopedia in nauwe schoenen terechtkomen.
 6. Hun huwelijk werd gehouden in Dubai, waarna het huwelijksdiner doorging op de Maldiven.

Externe linksBewerken

De leugenaars aan de overkant hebben ook een uitgebreid overzicht over Wikia.