Wichelroede

      Oeps! Bedoelde je soms Y (plaats)? Waarschijnlijk niet...
Een Y's kristal ontstaat wanneer bevroren water wordt gevonden met de wichelroede

De wichelroede of Y (uit het Keltisch-Griekse ωιγγελροεδε - in de volksmond de ikrek of y of ij zonder puntjes[1] of lange ei zonder puntjes of -chiquer- ypsilon of upsilon of, om het nog ingewikkelder te maken - in het Grieks - υ ψιλον ofwel een lambda op de kop ofwel een omgekeerde λ genoemd) is een oeroud mythisch symbool. Fytelyk was het het eerste Keltisch/Griekse mythische symbool na het plusteken dat een plekje kreeg op ons moderne toetsenbord.

Op dit voorwetenschappelijke toetsenbord is nog geen Y te bekennen!

De TU Delft ontwikkelde een methode om dit symbool in haar geavanceerde computers te integreren, en als eerbetoon wordt de Y tegenwoordig op uw PC dan ook omringd met de hoogwetenschappelijke T [2] en U[3].

OorsprongBewerken

SymbolykBewerken

De Y symboliseerde het begin van de symboolwetenschap. Geen wonder ook dat de Y zelf in het woord 'symbool' is opgenomen, want de Y is een zelfreflectieve en symmetrische letter geworden! [4].

Hymelyke betekenisBewerken

De rydende rechter heeft echter onlangs uitgesproken dat we de 'wichelroede' niet mogen gebruiken volgens wetenschappelyke maatstaven, en dus is de 'wichelroede' getransmuteerd tot een gehym symbool van hogere orde: de letter Y. Dit symbool is overigens wetenschappelyk ontstaan uit een twygje wylgenhout, dat werd gebruikt om water of ys in of op of onder het Y-meer of in een Yscokar of in Ysland te kunnen ontdekken.

Genetyca van de YBewerken

De eerste Y: wat was er eerder? De "kipkappa" 'K' of het ygenwyze 'Y'-tje? Uiteraard heeft de TU die vraag allang beantwoord, want het blykt dat wanneer men een DNA proef doet op de 'K' er wel degelijk genetisch gecodeerde 'Y' aanwezig is: het Y-chromosoom!

Geschydenys en gebruyk, gebruyk en rytueel, rytueel en geschydenysBewerken

De ypsilon of upsilon (hoofdletter 'Υ', onderkast 'υ') is de 20e letter van het Griekse alfabet. [5] De vraag is of onze 20e letter ook een 'y' is: ahem... dan telt u gewoon de letters, en komt tot de eenvoudige conclusy: NEEN. Onze 20e letter is de T, een moderne variant van de waterzoektwyg. Onze Y is ygenlyk ook geen y meer, maar een 'ij', en dat is de 25e [6] letter geworden. Gelukkig is er dus sprake van voortschrydend ynzycht! Daarom wordt onze Y ook wel 'Griekse ij' genoemd. Overigens was voor de Grieken een klyn y-tje (kyvitsy byvoorbeeld) ook een cyfer: namelijk 400, en een groot ei (struysvogely byvoorbeeld) was 1000 maal meer: namelyk: 400.000.

UitspraakBewerken

De wichelroede werd in het Oud-Grieks uitgesproken als ωιγγελροεδε (wUchelroedU, dus als 'u' zoals mUzyk). In het Modern Grieks spreekt men hem echter uit als ωιγγελροεδε( wIchelroedI, zoals in kIp). [7]

SchryfwyzesBewerken

Door taalverloedering en gemakzucht, maar vooral door toename van het geHyves schryft de moderne mens even gemakkelyk een y als een ij in woorden die soms een i, soms een ei en soms een y of ij believen. Vandaar dat de Y ook wel de 'kameleon onder de letters' wordt genoemd. Hy past zich zo snel aan, dat standaard Groene of Witte Boekjes de kluts (of het kluts-y) vaak kwyt zyn. We mogen tegenwoordyg dus zelf kyzen of we de y schryven of de i of de ei of de ij of de y. Voordeel van deze moderne spelling is dat het by het MSN-nen vaak een teken scheelt!

LeentalenBewerken

De Y wordt veel van ons geleend in vooral het Engels. Woorden als Yes en Year en Yoghurt zyn door de Britten uiteraard van ons gestolen! (Namelijk: Jes! en Jeer en Jogger!) Frappant is dat de Y daar dan niet de I of IE of IJ vervangt maar de J.

De Belgen stelen de Y overigens ook, maar dat heeft te maken met hun taalliefde, en om het woord mayonnaisse fatsoenlyk te kunnen schryven tydens Het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Hoe: vind je water met een wichelroede? Da's een Y-tje!Bewerken

Tot slot van deze bespygelingen een zeer korte snelcursus watervinden met behulp van de Y.

 • Print deze Y uit.
 • Keer hem om, zodat je een lambda krijgt.
 • Knip hem/haar netjes uit! [8]
 • Pak met elke hand een pootje vast, net als bij een kip.
 • Wys nu met de Y naar de kraan.
 • Als daar water in zit zal de Y hevig beginnen te vibreren.
 • Als daar geen water in zit, zal de Y ook hevig beginnen te vibreren.
 • Aan U is het om te leren de vibraties te herkennen, zodat U weet of u succesvol wichelroedist bent.

YndnotenBewerken

 1. Uiteraard is 'ij' geen 'y' maar een slappe combi van een 'I' en een 'J'.
 2. T = Technysch
 3. U = Unyversytyt
 4. Het woord 'symmetrie' is daarmee ook zelfrefererend geworden! U dient de mythe rond de wichelroede serieus te nemen! Sommigen beweren zelfs dat wanneer men de Y tegenwoordig typt er vanzelf water opborrelt!
 5. Beetje vreemd, maar het alfabet is zeker geen Griekse vinding. Het schynt dat de Arabyren daarmee begonnen.
 6. Spreek uit: vyfentwintug
 7. Verwar niet de γ (gamma) met de y!
 8. Een StanlYmes wordt afgeraden, want dan snydt u gauw de Y te scherp af, alsmede uw vingers! En dat doet PYN!
 • Tot slot:

In Sovjet-Rusland Y wichelroedt YOU
~ Sovjet-Rusland over de Siberische Wichelroede- en Poolys Vereniging

Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
18 januari 2010
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.