Yak.png

Yak.
~ Een Tibetaan over zijn yakkenbiefstuk.

Een yak is een harige koe.

LeefgebiedBewerken

De yak leeft in Tibetaanse valleien. Hier is het heel koud, en daarom heeft een yak lange haren. Ook leeft de yak in elke dierentuin die er is. Dit is omdat de yak gewoon een koe is, maar er heel exotisch uitziet.

VerspreidingBewerken

Toen ontdekkingsreizigers yaks tegenkwamen, bleken ze bijzonder handig. Ze konden namelijk bijzonder zware lasten dragen en waren zelfs te berijden.[1] Wie zijn yak niet meer nodig heeft, kan deze eenvoudigweg vrijlaten of opeten. Wie voor de eerste optie koos had een grote kans de oorzaak van een nieuwe kudde te zijn.

VoedselBewerken

 
Een yak en een Tibetaan die getrouwd zijn.

De yak eet vooral bamboe, bij gebrek aan hooi. Er is alleen een nadeel aan bamboe; als je het eet wordt je een hippie. Hierdoor zien yaks andere dieren zoals panda's, witte tijgers en Tibetanen als hun gelijken. Vooral het voorlaatste pakt nog wel eens verkeerd uit, maar dat vindt de tijger in kwestie meestal niet erg.

VoortplantingBewerken

Op zijn twintigste zoekt een mannelijke yak een partner uit tussen hun leeftijdsgenoten. Bij gebrek hieraan zijn panda's, witte tijgers en Tibetanen ook goed. Als een yakstier eenmaal iets of iemand heeft uitgekozen doet die persoon er verstandig aan ofwel braaf mee te werken, ofwel de yak in kwestie naar de slager te brengen en daarna voor lange tijd de kudde te mijden.

MelkBewerken

Zoals alle koeien geeft de yak melk. Deze melk bevat echter stoffen uit bamboe, dus wie het drinkt wordt een hippie. Om yakmelk geschikt te maken voor menselijke consumpties[2] dient men er kaas van te maken. De stoffen die normaliter een hippie van iemand maken nemen hierdoor af in concentratie. De stoffen die nog aanwezig zijn hebben als enige effect de haargroei te bevorderen, wat yakkaas zeer geliefd maakt bij kalende mannen.

VoetnotenBewerken

Zie ookBewerken