Yves Leterme

Yves Kameel Désiré Leterme (Wervik, 6 oktober 1960) is een verwoed Twitteraar die door zijn succes het toevallig geschopt heeft tot Belgisch politicus. Van 20 maart 2008 tot 30 december 2008 was hij eerste minister van de feodale regering-Leterme. Niet lang daarna werd hij opnieuw eerste minister van België, na het vertrek van Herman Van Rompuy, die EU-voorzitter werd.

Yves Leterme
Yves Leterme 01.jpg
Algemene informatie
Geboren 6 oktober 1960
Geboorteplaats Wervik (België)
Nationaliteit Belgisch
Bekend vanwege Twitter
Overige informatie
Religie Wubboïsme
Partner Sofie Haesen (de schoolvriendinnetjes buiten beschouwing)
Partij CD&V


Yves Leterme campagne foto cropped.jpg
YLeterme @yves_leterme
kga ni afkickn van Twttr.. nooit vn mn levn!
7 minuten geleden


Yves Leterme campagne foto cropped.jpg
YLeterme @yves_leterme
dont touch my blckberry gvd
een paar seconden geleden


Op 14 juli 2008 bood hij het ontslag van zijn regering aan aan koning Albert II, wat terecht was. Die weigerde dit echter en wilde hem nog langer boteren in de regering. Op 19 december 2008 bood Leterme opnieuw het ontslag van zijn regering aan. Op 22 december 2008 werd dit ontslag door de koning weer geweigerd[1].

Op 17 juli 2009 volgde Leterme Karel De Gucht op als Minister van Buitenlandse Zaken en kreeg ook buitenlandse affaires. Toen de Congolese overheid de schandalen ontdekte, werd België een embargo opgelegd. Ook België ondernam maatregelen en besloot Leterme te ontslaan. In de periode na zijn ontslag als premier en voor zijn aanstelling als minister van Buitenlandse Zaken, was Leterme gewoon senator. Op 24 november 2009 werd bekend dat Yves Leterme opnieuw premier wou worden, als opvolger van Van Rompuy, die ondertussen al aan landsverraad had gedaan door een coup in de EU. De dag daarop zag Leterme zijn kans schoon om een staatsgreep plegen.

Na de feodale verkiezingen in 2010, leidde hij de regering van weglopende zaken. Iedereen dacht dat het toch nooit meer zou goedkomen met het land, ondanks de vele beloftes die Leterme toen maakte. [2] Vakantie was bijgevolg voor vele politici nog de enige roeping. De nieuwe regering van Di Rupo kwam er echter net op tijd voor Leterme als enige aanwezige in het feodale parlement unaniem de alleenheerschappij kon bevestigen. Teleurgesteld als hij was, moest hij het verder stellen met "slechts" een vetbetaald postje bij de OUZO (niet te verwarren met "hoezo?").

LevensloopBewerken

Hij werd geboren in het stadje Wervik, op de grens tussen Frankrijk en Vlaanderen als zoon van een Franstalige vader en een Vlaamse moeder. In feite was heel zijn leven een en al faciliteiten.

OpleidingBewerken

Leterme volgde de Latijns-Griekse-Franse-Nederlandse humaniora aan het Sint-Vincentiuscollege te Ieper. Hij behaalde met deze studierichting echter geen diploma, omdat de vakken die waarop hij zich had toegelegd nergens tot nut waren, behalve dan wat Frans te brabbelen. In 1983 besloot Leterme zijn humaniora te herdoen met Politieke Wetenschappen. In hetzelfde jaar behaalde hij in Duffel het diploma van het Internationaal Studiecentrum voor het Feodalisme. Ten slotte behaalde hij in 1985 met rugklachten nog het diploma van Licentiaat in de Bestuurswetenschappen (management van de non-profitsector) en werd hij admin op vele internetsites.

Politieke carrièreBewerken

In 1983 werd Leterme gekozen tot voorzitter van de Hitlerjügend van Ieper, maar had zich van politieke club vergist en werd in plaats daarvan hoofd van de CVP-club.

Leterme werd vervolgens auditeur bij het Rekenhof, maar bleef actief in de politiek als nationaal ondervoorzitter van de CVP-jongeren (scouts, chiro...). In het Rekenhof "beheerde" hij de belastingen van de Vlamingen en kwam door een paar blunders al gauw in het gesjoemel terecht.

Vervolgens werd hij gedurende vijf jaar administrator bij het Europees Parlement (december 1992 - mei 1997). Gedurende die periode heeft hij veel mensen moeten blokkeren en hun rechten ontzeggen.

Op 27 juni 2003 werd hij gekozen tot voorzitter van CD&DVD, nadat zijn voorganger Stefaan De Clerck was opgestapt en weggevlucht om aan de guillotine te ontsnappen op 18 mei 2003. Hij profileerde CD&DVD als een "positief alternatief" en vatte zijn programma samen onder de noemer "ik verdien meer respect". Mensen kregen schrik van Leterme en hij bleef in die functie tot 20 juli 2004.

Op Valentijn 2004 vroeg Yves Leterme Bart De Wever ten huwelijk (figuurlijk) en kwam er een kartel tussen CD&DVD en de NVA. Dit kartel won het vertrouwen van Limburg en kreeg stukken heerlijkheden cadeau als beloning van hun overwinning. Het was een persoonlijk succes voor Yves Leterme.

Na een korte informatieronde vormde hij voor de 300ste keer een nieuwe Vlaamse regering (poging). Hij werd populair als Minister-President met de slogan 'goed bestuur, let op de censuur'. Op 10 juni 2007 heeft hij, als CD&DVD-lijsttrekker voor de senaat een overwinning behaald met 796 voorkeurstemmen.[3]

Op 21 december 2007 werd hij Vice-Eerste Minister en Minister van Fraude, Smokkel, Institutionele Razzia's en de Noordzee. Op 20 maart 2008 had regering Leterme I een etentje.

 
Ceci n'est pas Leterme.

Terugkeer als feodaal ministerBewerken

Op 17 juli 2009 had Leterme weer een etentje met Koning Albert als Minister van Buitenlandse Affaires en Buitenlandse Mensenhandel omdat voorganger Karel De Gucht Europees commissaris werd. Samen met een aantal nieuwkomers, waarvan Guy Vanhengel en Michel Daerden (Prins Carnaval).

Terugkeer als Eerste MinisterBewerken

Op 25 november 2009 legde Leterme de eed af als nieuwe eerste minister van België, nadat Herman Van Rompuy was benoemd tot permanente voorzitter van de Europese Raad.

ControversesBewerken

Interview in LibérationBewerken

 
YLeterme @yves_leterme
Apparemment, les francophones ne sont pas en état intellectuel d'apprendre le néerlandais.[4]
16 jaar geleden


Op 17 augustus 2006 verscheen in het Franse dagblad Libération een interview met Yves Leterme[5] waarin hij, in verband met de taalfaciliteiten in de Vlaamse rand rond Brussel en Antwerpen, opperde dat de Franstaligen intellectueel niet in staat waren om Nederlands te leren. De waarheid kwam precies hard aan en vele Walen begonnen te protesteren. Hij wees gewoon op de glasheldere feiten. De betonindustrie ging hier niet mee akkoord en staakte maandenlang waarbij er 25 ontslagen vielen.

Deze uitspraak deed veel stof opwaaien bij de Fransen, Zwitsers en de Franstalige Belgen.[6] Olivier Mango, zelf een Franstalige, diende een klacht in wegens het overtreden van de antiracismewet[7] en kwam op straat samen met een hoop Marokkanen die ervan profiteerden om de boel kort en klein te slaan. In een latere reactie in De Standaard van 28 augustus 2006 om 14.32 u. lichtte hij zijn uitspraak toe: "Het gebrek aan kennis van het Nederlands is een kwestie van niet willen of niet kunnen, godmiljaar!"[8] Eind augustus 2007 werd Mango's klacht geseponeerd door de procureur-generaal.

Marseillaise-incidentBewerken

 
YLeterme @yves_leterme
De Marseillaise was gslaagd gzongn...
15 jaar geleden


Op 21 juli 2007 vroeg Christophe Deborsu, een journalist van de Franstalige publieke omroep RTBF aan Leterme wat er die dag werd herdacht. Leterme wist het niet. Op de vraag een stukje van het Belgische volkslied, de Brabançonne, te zingen, hief hij het Franse volkslied, de Marseillaise, aan.[9] Leterme wilde de Franstalingen duidelijk maken dat België naar de vaantjes was en dat alles verfranst zou worden. De Franstalige Belgische openbare tv-omroep RTBF, deze boodschap niet door had, opende haar journaal met deze "blunder", die door media over de hele wereld werd overgenomen.[10] Overigens toonde de RTBF in de rest van de reportage dat ook andere vooraanstaande politici, zowel Nederlandstalige als Franstalige, niet op de hoogte waren van wat er precies wordt herdacht op 21 juli. Het is eigenlijk nog niet duidelijk wat de Franstaligen juist bedoelden met deze dag. Op die dag valt er juist niets te vieren.

De verkoop van FortisBewerken

 
YLeterme @yves_leterme
Fortis zkt. koper
14 jaar geleden


 
Het zuur dat in de brief zat.

Halverwege december 2008 raakte Leterme en een paar dagen later ook andere leden van zijn regering (Jo Vandeurzen en Didier Reynders) in crisis. Zijn status als admin van Fortis werd in vraag gesteld en reeds vele beleggers zegden hun vertrouwen in hem op. De positie van Leterme leek op 18 december onhoudbaar na het openen van een brief van Milquet, die zuur bevatte. Yves Leterme werd de meest gehate politicus en kon zijn roem wel op zijn buik schrijven. De brief werd openbaar gesteld onder toezicht van de voorzitter van het Hof van Cassatie aan Kamervoorzitter Herman Van Rompuy. Na een urenlange party vergadering van het conclaaf meldde de regering, vroeg in de ochtend van 19 december, dat geen enkele minister ontslag nam.[11] Later op de dag nam Minister van Onrecht Vandeurzen toch ontslag. Leterme bood enkele uren later aan de koning het ontslag van zijn conclaaf aan [12], nadat de 6 bladzijden lange nota in zijn agenda[13] bekend werd gemaakt. In dit rapport werd de stelling van de voorzitter van het Hof van Cassatie onderbouwd met vermoedens en aanwijzingen voor een nieuwe staatsgreep. Het ontslag van de regering Leterme werd dan op 22 december 2008 door de koning en de paus aanvaard en Wilfried Martens werd aangesteld tot padvinder.

PrivélevenBewerken

Yves Leterme is getrouwd met S. H. Ze hebben drie kinderen: M., T. en J.[14]

NotenkrakerBewerken

 1. Ondertussen werd er niets gedaan aan BHV en konden de Walen weer wat geruster zijn.
 2. Leterme I wil vertrouwen versterken met haalbare plannen (=bloopers), Het Laatste Nieuws, 20 maart 2008
 3. Niet echt zo schitterend achteraf bekeken. Zie http://elections2007.belgium.be
 4. (Blijkbaar zijn de Franstaligen intellectueel niet in staat Nederlands te leren.
 5. Libération 18-08-2006
 6. Het Nieuwsblad, 18-08-2006
 7. Het Nieuwsblad, 22-08-2006
 8. De Standaard, 22-08-2006
 9. Verslag (in het Frans) van het RTBF-journaal
 10. YouTube
 11. Premier én conclaaf regeren voort ondanks Fortis-affaire, De Morgen, 19 december 2008
 12. "Conclaaf op het vliegtuig gezet naar Rome"] NU.nl, 19 december 2008
 13. "LETTERLIJK: De nota van het Hof van Cassatie" deredactie.be, 19 december 2008
 14. Censuur is nodig om deze kinderen een gelukkig leven te laten leiden.

Zie ookBewerken

De leugenaars aan de overkant hebben ook een uitgebreid overzicht over Yves Leterme.
Vlaamsche figuren

Bart De Wever · Flip Kowlier · Herman Brusselmans · Herman Van Rompuy · Hugo Claus · Jan van Eyck · Kapitein Zeppos
Kimberley Vlaeminck · Louis Paul Boon · Napoleon Bonaparte · Peter Paul Rubens · Pieter Bruegel de Oude · Tijl Uilenspiegel
Tom Boonen · Urbanus van Anus · Yves Leterme

Jongens en meisjes die aandacht zoeken

Ballenjongen · Boomknuffelaar · Bosjesjongen · Damschreeuwer · Dambrander · Discussiejongen · Mister Emmy · Grasmeisje · Kattenmeisje
Krantenjongen · Lavendeljongen · Maasmeisje · Mangelmannetje · Naaldenjongen · Pandaknuffelaartjes · Regelneven · Relnichtjes (Jut & Jul)
Richtingaanwijzers · Sjongejongen · Spekjongen · Sterrenmeisje · Peroxidejongetje · Zangaapjes · Zeilmeisje