Zaanse Schans

Windmolens van de Zaanse Schans, in de aanvalstand.

De Zaanse Schans is een (her)inburgeringskamp in Zaandam. Het ligt aan de Zaan tegenover Zaandijk en trekt jaarlijks 900.000 immigranten die voornamelijk China en Japan als oorsprong hebben. Daar worden de immigranten aan het werk gezet in één van de vele molens om daar harde arbeid te verrichten tegen een loon dat bestaat uit duyvekater (droog brood) en een glas Zaanse (karne)melk (of als ze geluk hebben een blikje goedkoop bier van de lokale supermarkt). Het trekt zoveel immigranten omdat zij denken in Nederland alleen windmolens aan te treffen met kaas en tulpen, maar schijn bedriegt.

Het (her)inburgeringskampBewerken

De nederzetting (een dorpje) "De Zaanse Schans" stamt uit het begin van de zestiende eeuw waarin mensen aan de andere kant van de Zaan hun onderkomen probeerden te vinden. De Zaanse cultuur vereiste dat de huizen die daar gebouwd waren moesten voldoen aan bouwvoorschriften, welke standaard zijn voor Zaanse Huisjes, namelijk: ze moeten groen zijn (verschillende tinten groen zijn toegestaan), ze moeten van hout gemaakt zijn, ze moeten een klassiek of Amsterdams dakontwerp hebben en ze moeten er Hollands uitzien.

In 1574 werd de Zaanstreek bedreigd door een aanval van de Spanjaarden. Als bescherming tegen de Spanjaarden bouwden de Zaandammers aan de overkant van de Zaan windmolens aan de kustlijn om zo de Spanjaarden af te schrikken. De windmolens deden de Spanjaarden direct denken aan de legende van Don Quichot en de genadeloze vernietigende windmolen die hem bijna decapiteerde. Het leger aan windmolens was imponerend en het hielp het nederzettinkje overeind te houden - ook in de jaren die volgden.

 
Dezelfde windmolens vanuit een andere hoek, namelijk van buiten het (her)inburgeringskamp.

De windmolens werden zo nu en dan gerenoveerd en de huisjes opgepoetst, maar de nederzetting liep leeg omdat het moderne leven niet bestond uit leven in deze oude, krakkemikkige huisjes die voor een barstende koppijn zorgden (de deuren waren nl. erg laag). Ook de molens kwamen stil te liggen omdat arbeid aan de molen verouderd was: al het graan en alle andere spullen die tot stand kwamen dankzij de molens werden uit Oost-Europa geïmporteerd of elders. Om een ondergang te voorkomen en de Nederlandse cultuur van gifgroene huizen en de leugenachtige idee dat heel Nederland vol staat met windmolens bij de Amerikanen in stand te houden, werd de Zaanse Schans ingericht als een inburgeringskamp, in navolging van het project van Rita Verdonk om iedere immigrant goed te laten inburgeren in Nederland. Dit inburgeringskamp bestaat uit overnachten in de groene huisjes op stapelbedden en matige hygiënische voorzieningen, harde arbeid in de windmolens om deze draaiende te houden (letterlijk en figuurlijk), koeienspotten, leren fietsen en duyvekater eten.

Het inburgeringskamp is in trek bij met name Chinezen en Japanners. Dit komt allicht omdat deze volkeren van oorsprong al harde werkers zijn en het er graag voor over hebben om zich uit de naad te werken om iets nieuws te leren voor de staat. Ook Nederlanders komen er graag, aangezien er genoeg cultuurbarbaren zijn.

De trekpleisterBewerken

Het inburgeringskamp wordt ook gebruikt als toeristische trekpleister. Spanjaarden, Israëliërs, Amerikanen en ander volk komen hier op af omdat het volstaat met windmolens - typisch Holland en dat mag natuurlijk niet gemist worden tijdens hun bezoek. De immigranten die in feite opgesloten zitten totdat ze zijn uitgeprocedeerd (of mogen blijven, dit zijn er vrij weinig) en enkel moeten werken, fungeren gedwongen als gidsen en quasi-toeristen om de schijn op te houden dat zij allemaal ook toerist zijn. De toeristen krijgen exact hetzelfde te zien wat de immigranten ook zien. Ook krijgen zij meer cultuur de neusgaten in gesnoven door op aandringende wijze duyvekater te verkopen, mokken en andere souvenirmeuk die het altijd wel goed doen thuis. Ontsnappen aan dit Hollandse stuk geschiedenis voor deze immigranten zit er niet in: de nederzetting is omcirkeld met weiland, water en een weg en als er één ontsnapt is wordt er al snel huisgemaakt Zaans mosterdgas gebruikt.

BezienswaardighedenBewerken

 • Windmolens. Eén ervan is "De Kat" (van het type verfmolen), een catastrofale kopkraker bij onvoorzichtige Spanjaarden.
 • Een scheepswerfje.
 • Windmolens. Eén ervan is "De Zoeker" (van het type oliemolen) die dient als een verborgen uitkijktoren voor ontsnappende immigranten. Omdat de Zaanse Schans één en al weiland en rivier is, is het vinden van een vluchtende Chinees niet moeilijk. Zeker niet met de extra kreunen door het Zaanse mosterdgas.
 • Een bakkerijmuseum waar nog duyvekater wordt gebakken.
 
De potvissen van Zaandam.
 • Een Albert Heijn in kinderschoenen.
 • Windmolens. Eén ervan is "Het Jonge Schaap" (van het typ bovenkruier-houtzaagmolen), een molen die niet eens lijkt op een jong schaap, maar eerder als een oude bok, gezien de sik die eraan hangt. "Het Jonge Schaap" is overigens ook te vinden tussen Wormerveer en Krommenie, waar standaard twee schapen te vinden zijn bij een reclamebord alsof zij de weg helemaal kwijt zijn geraakt.
 • Windmolens. Eén ervan is "Het Klaverblad" (van het type wiphoutzaagmolen), waarbij de naam komt van het aantal wieken die de molen heeft en de passende kleur.
 • Een restaurant, genaamd "d' Hoop op de Swarte Walvis", waarbij men lang kan hopen, aangezien de Swarte Walvissen vastgenageld zitten aan de ingang van het station van Zaandam, hoewel dat betwist wordt, aangezien sommige bezoekers beweren dat het homofiele potvissen zijn.
 • 'n Eend die rondloopt in de Zaanse Schans en de immigranten soms met haar kroost gezelschap komt houden.
 • Windmolens. Eén ervan is "De Bonte Hen" (van het type oliemolen), of eerder "De Hitsige Hen" genoemd, omdat deze molen stiekem ook wel gebruikt wordt als sekshut, voor het oude vertrouwde, knusse gevoel van seks in de hooibalen. Wie wilt dat nu niet?
 • Een Windmolen genaamd "De Bleeke Dood" (van het type korenmolen), omdat het aantal Swarte Doden zeer laag is t.o.v. het aantal Bleeke Doden.

Zie ookBewerken

Is't gebouwd, goedkoop of duur? Twijfel niet: architectuur!

Achmeatoren · Atomium · Berlijnse Muur · Bibliotheek · Bordeel · Brug · Café · Chinese Muur
Eiffeltoren · Euromast · Flat · Hotel · (Eigen) Huis · Kasteel · Koeltoren · Museum
Oncyclopediagebouw · Psychiatrische inrichting · Restaurant · Rotonde · Taj Mahal · Tunnel
Vogelhuisje · Witte Huis · World Trade Center (New York) · Zaanse Schans · Ziekenhuis · Zwembad