Oost west thuis best
~ Adolf Witlof over zee

De zee (voorkant)

De zee is een grote bak met water, aangelegd in 1866 ter vervanging van het afgebrande zwembad De Mierenwijde. De zee is één van de grootste zwembaden ter wereld, en in ieder geval het grootste van de Benelux. De zee is gevestigd in Katwijk, alwaar ze er zó trots op zijn, dat ze er twee stadsdelen naar hebben genoemd: Katwijk aan Zee en Katwijk in Zee.

Kenmerken van de zeeBewerken

 
De zee (bovenkant)

Menig dichter heeft zich laten inspireren door de zee, en heeft staan, zitten of liggen mijmeren over haar wonderlijke, fictieve of reële eigenschappen. Aangezien dichters zelden wetenschappelijk onderlegd zijn, volgen hieronder een paar van de voornaamste onomstootbaar aangetoonde en dus volledig authentieke eigenschappen.

TemperatuurBewerken

In de zomer is het water van de zee lekker warm. Dat komt omdat er allemaal mensen inspringen die een lichaamstemperatuur van 37˚ C hebben. Na de zomer gaan al die mensen weer uit het water. Daardoor koelt de zee dan weer af. Ook zie je 's nachts weinig mensen in zee. Het water is 's nachts dan ook ietsje kouder dan overdag.

ZoutgehalteBewerken

Dat het water van de zee een beetje zout proeft, komt overigens van de enorme partijen haring die er rondzwemmen, een vissoort waarvan bekend is dat hij zout is. De gemeente Katwijk zet jaarlijks honderden medewerkers in om de haring uit de zee te halen, maar vaak blijven er nog wel een paar achter, die dan lekker verderkweken. Vandalen hebben er bovendien een sport van gemaakt om zo veel mogelijk haringen te kopen bij de haringstands aan het Andreasplein of aan de Boulevard, om vervolgens al die haring weer de zee in te gooien. Hierdoor blijven die gemeentewerkers aan de gang, en zal de zee haar ziltheid nooit verliezen.

BevaarbaarheidBewerken

In tegenstelling tot de doorsneeEuropese rivier, is de zee niet bevaarbaar, behalve voor surfplanken en zodiacs. Dat bewijzen de talloze tragedies met grote vaartuigen, zoals de Titanic, de Herald of Free Enterprise en de Vliegende Hollander. Héél af en toe bereikt een groot schip wel eens de overekant, maar de bemanning is dan voor de rest van het leven getekend, en vertelt eindeloze gruwelverhalen.

OverstromingsgevaarBewerken

 
De zee (onderkant)

Aangezien de zee zonder ophouden gevoed wordt door rivieren en regenbuien, is de kans op overstroming van diverse kusten niet geheel ondenkbaar. Gelukkig wordt het overgrote deel van het water, na zilting door haringen, vastgehouden door onze goede vrienden de sponzen. Daarom is de jacht op sponzen in de meeste aan de zee palende landen verboden, evenals de verkoop ervan.

ToepassingenBewerken

De zee heeft diverse toepassingen, waarvan de meeste zó alledaags zijn, dat een mens er niet meer bij stilstaat.

MilitairBewerken

De zee is bijzonder nuttig ter scheiding van vijandelijke staten, zoals Frankrijk en Engeland. De Eerste Wereldoorlog was nooit uitgebroken indien de Franse ingenieurs tijdig hun Elzasser See hadden kunnen aanleggen. Helaas kreeg de toenmalige Minister van Landsverdediging het idee niet door het Parlement, en de rest is geschiedenis. Na deze oorlog zou het nooit meer oorlog worden, en beperkten zij zich tot het ineenknutselen van de Maginotlinie. Een zee zou ons veel leed bespaard hebben.

TaalkundigBewerken

Vele begrippen zouden ons onthouden geweest zijn, indien daar niet de zee geweest was: denken wij maar aan

  • zeef
  • zeel
  • zeem
  • zeep
  • zeer
  • Zeeuw


Aan de schandpaal genageld! Vastgenagelde versie:
4 december 2006
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


Vijftig Tinten

Blauw - Bruin - Geel - Grijs - Groen - Paars - Rood - Wit - Zwart