Zwarte Piet

Hij wil me om zeep helpen!
~ Zwarte Piet over Quinsy Gario

Zo zwart als roet ben ik nog nooit geweest.
~ Schoorsteenveger over Zwarte Piet


Zwarte Piet (Spanje, 1703 - Spanje, november 2016) is een grappig wezentje met krullend kroeshaar en een gezicht vol met roet. Dit komt omdat Piet ooit schoorsteenveger is geweest, en het roet er niet meer af kon wassen. Hij wordt vaak samen gezien met Sinterklaas.

Zwarte Piet als schoorsteenveger.

OorsprongBewerken

Piet werd geboren op 5 december 2000, waardoor hij nu eigenlijk in de pubertijd zit. De datum klopt dan ook niet, 2000 is gewoon een leuk getal. Piet besloot al vroeg dat hij schoorsteenveger wilde worden, in 2001 al (overigens klopt die datum ook niet). Hij begon met werken in 1995 (klopt ook niet, maar anders komen we eeuwen na dit jaar uit, en dan zou het sinterklaasfeest, theoretisch gezien, nu nog niet kunnen bestaan). Na een periode van 5 jaar, wéér in 2000, besloot hij te stoppen met schoorsteenvegen, omdat hij altijd de open haard in knikkerde, die natuurlijk altijd aan stond wanneer Piet aan het werk was. Dit bracht hem wel op het idee stuntman te worden. Dit flopte omdat blijkbaar niemand op een onbekende, die opstoppingen in de schoorsteen veroorzaakt,zat te wachten. Hij gaf als vergoeding de families altijd een kruidnootje, die hij om de een of andere reden altijd in zijn zak had zitten. Dit bracht hem op het idee om voortaan ieder jaar snoep uit te delen. Hij had wel hulp nodig, en dus nam hij contact op met Sinterklaas, de zwerver uit de buurt. Sindsdien vieren we elk jaar weer het sinterklaasfeest.

 
Als de aangerichte schade te erg was, moest dat huis soms het volgende jaar overgeslagen worden...

Relatie met SinterklaasBewerken

Tussen Piet en Sint heeft het altijd goed geklikt, al hadden ze wel eens meningsverschillen. Zo vond Klaas dat kruidnoten, die hij altijd verwarde met pepernoten, niet genoeg waren om de schuld af te kopen voor schade aan de schoorsteen. Toen waren er eenmaal nog te weinig Polen om de schoorsteen te repareren. Dit alles gebeurde nog voor het tijdperk van Vadsige Piet, de Dikke Bertha onder het schoorsteenslopen. Er moesten volgens Klaas in ieder geval grote cadeaus gegeven worden. Het duo is in ieder geval niet gierig.

 
Zó zou Shepherd het graag willen zien...

Zijn mening over het sinterklaasfeestBewerken

Piet heeft al vaker verteld dat hij het feest geweldig vind, maar dat hij ervan baalt dat hij die roet er niet meer vanaf krijgt. Mensen uit Verweggistan vinden dat hij nog racistischer is dan Geert Wilders omdat hij met dit uiterlijk schoorsteenvegers zou beledigen. Verder vind Piet dit onzin:

Ik vind al dat roet op mijn gezicht eigenlijk best wel sexy
~

Aldus Piet zelf.

 
Stop met roken!

ProtestBewerken

In oktober 2013 begon beroepszeurpiet Verene Shepherd, voorzitster van de 'Belangenvereeniging voor schoorsteenen ende schoorsteenveegers, een opstand tegen het sinterklaasfeest. Ook zij krijgt het roet niet meer van haar gezicht af en baalt ervan dat ze ooit schoorsteenveger is geworden. Ze is jaloers op het succes dat Piet met zijn roetetoet kon hebben, en dat zij niet verder kwam dan de voorzitster worden van een vereniging die mensen met een suf beroep en levenloze rokers verdedigd, terwijl die laatste groep zelf ook wel weet dat het dodelijk is. Na haar campagne tegen roken voor schoorstenen, besloot ze wraak te nemen op haar door haarzelf benoemde aartsrivaal, Zwarte Piet. Ze zette een hele campagne op en liet de wereld haar mening weten over Piet. Heel de wereld werd een chaos, maar volgens Piet gaat alles goed komen:

Ik ben nou eenmaal zwart, kan ik het helpen
~

Aldus Piet, de beroemdste schoorsteenveger ter wereld. Dit jaar (2016) werd het even spannend toen het "Vlaamse minderhedenforum" samen met een winkelketen en nog enkele organisaties beslisten om van zwarte piet een roetpiet te maken, uiteindelijk kreeg hij minstens een jaar uitstel van executie na teveel protest. Het is dus niet onmogelijk dat de onfortuinlijke figuur volgend jaar dan toch definitief gruwelijk wordt geëlimineerd.